Herbata Rooibos jest napojem coraz bardziej popularnym w Europie, w tym także w Polsce. Przywędrowała ona do nas z Afryki, wywołując jednocześnie duże zamieszanie. Wynikało ono z właściwości herbaty Rooibos, a konkretnie z dyskusji na temat jej prozdrowotnego działania. Warto więc bliżej przyjrzeć się temu naparowi, zaczynając od wyjaśnienia, czym jest Rooibos sam w sobie.
Artykuł porusza zagadnienia, takie jak:
- Czym jest Rooibos i jakie ma zastosowanie?
- Jak parzyć Rooibos w sposób prawidłowy?
- Rooibos – jak pić?
- Zdrowotne właściwości Rooibos
- Zalety picia naparu Rooibos
Czym jest Rooibos i jakie ma zastosowanie?
Rooibos jest po prostu krzewem, który występuje głównie w Republice Południowej Afryki. Na naszym kontynencie jest on jednak znany od dopiero 100 lat. Jego nazwa nawiązuje do czerwonego koloru, którym się cechuje ta roślina. Stąd też w Polsce funkcjonuje on często pod określeniem czerwonokrzew. Jego liście pod wieloma względami przypominają herbatę, dlatego też Rooibos zastosowanie ma dokładnie takie samo, jak ona. Po przetworzeniu liści stosuje się je do wytwarzania naparu, który jest odpowiedni do picia. Zanim jednak omówimy dokładnie właściwości Rooibos, przyjrzyjmy się najpierw szczegółom jej zaparzania.
Jak parzyć Rooibos w sposób prawidłowy?
Zazwyczaj szczegóły wyjaśniające to, jak parzyć Rooibos znajdują się na opakowaniu produktu, jednak dla pewności zamieścimy tę informację także tutaj. Na wstępie warto jednak zaznaczyć, że czerwonokrzew występować może w kilku formach: w saszetkach, torebkach i w postaci sypkiej. Na tą ostatnią trzeba szczególnie uważać, ponieważ po zalaniu wodą na powierzchni unosić się mogą drobne „igiełki”. Dlatego najlepiej skorzystać wówczas z zaparzacza lub wybrać Rooibos w torebkach. Samo parzenie jest jednak dość proste. Wystarczy zalać herbatę Rooibos wrzącą wodą i odczekać 5-8 min. Czas ten jednak nie jest tak istotny (napar nie traci swoich właściwości), jednak zwiększa on intensywność smaku, więc nie należy zwlekać zbyt długo.
Rooibos – jak pić?
Herbatę Rooibos można pić na wiele sposobów. Dobrze smakuje sama, ponieważ ma delikatny, miodowy smak bez wyczuwalnej goryczki. Poza tym istnieją też gotowe kompozycje, które zawierają Rooibos z dodatkami w postaci cytryny, malin czy jabłka. Oczywiście można też samemu dodawać do naparu różnego rodzaju syropy czy kawałki owoców. Ciekawym pomysłem jest też przygotowanie mrożonej herbaty Rooibos. Wystarczy przygotować napar zgodnie z własnymi upodobaniami, ostudzić i wstawić na kilka godzin do lodówki. Możliwości jak widać jest mnóstwo.
Zdrowotne właściwości Rooibos
Właściwości Rooibos jest bardzo wiele. To właśnie dlatego napar ten zyskuje tak dużą popularność. Najbardziej słynie z obecności przeciwutleniaczy, które eliminują wolne rodniki w organizmie człowieka, chroniąc tym samym przed wieloma chorobami (w tym nowotworami). Poprawiają one także odporność i spowalniają proces starzenia. Właściwości Rooibos górują więc nad tradycyjną herbatą, a jest ich jeszcze o wiele więcej. Można usłyszeć też o obniżaniu ciśnienia, wspomaganiu regeneracji wątroby i redukcji stresu oksydacyjnego.
Zalety picia naparu Rooibos
Poza wspomnianymi przed chwilą zdrowotnymi właściwościami, istnieją także inne zalety picia naparu Rooibos. Przede wszystkim napój ten pozytywnie wpływa na nasze samopoczucie. Nie zawiera teiny i kofeiny, dzięki czemu może być spożywany przez dzieci i kobiety w ciąży. Brak tego drugiego składnika sprawia również, że Rooibos można śmiało pić przed snem, ponieważ nie wywoła działania pobudzającego. Wręcz przeciwnie, napar może ułatwić nam zasypianie. Warto więc wprowadzić herbatę Rooibos do swojej diety.