Blog
Jak parzyć zieloną herbatę?
Jak parzyć zieloną herbatę?

Zielona herbata pochodzi ze Wschodniej Azji. Jest uznawana za jeden z najzdrowszych napojów na świecie. Mówi się, że jest płynnym źródłem zdrowia i młodości. Jej właściwości doceniane są od tysiącleci. Jest bogata w witaminy A, B, B2, C, E oraz K. Co więcej, zawiera również silne przeciwutleniacze, aminokwasy oraz mikroelementy takie jak potas, mangan, cynk, wapń czy fluor. Aczkolwiek, aby zachować wszystkie prozdrowotne czynniki ziół należy przestrzegać kilku zasad. Jak parzyć zieloną herbatę? Przedstawimy wam w czym tkwi tajemnica sukcesu. 

Najważniejsze zasady

W największym stopniu na smak zielonej herbaty wpływa temperatura, gramatura oraz czas jej parzenia. Najlepiej, aby zioła zalewane były wodą, której temperatura wynosi około 70-80 stopni Celsjusza. W jaki sposób ją uzyskać? Warto posłużyć się specjalnym termometrem. Jednak, w sytuacji, gdy takowego nie posiadamy, możemy odczekać około 7-8 minut po zagotowaniu wody. Co ciekawe, aby poprawić smak herbaty można użyć wody przefiltrowanej, która pozbawiona jest minerałów. Należy również pamiętać o odpowiednim przechowywaniu ziół. Liście herbaty powinny być umieszczane w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Dzięki temu nie stracą swojego cennego smaku oraz aromatu. 

Jakie naczynie wybrać?

Ze względu na to, że liście herbaty potrzebują sporo miejsca, aby w pełni się rozwinąć, warto do ich zaparzenia wybierać czajnik lub dzbanek. W ten sposób zyskujemy pewność, że susz bez problemu wchłonie wodę, dzięki czemu odda wszystkie witaminy, aromaty i minerały. Po zaparzeniu napój należy przelać do filiżanek czy kubków, oddzielając liście sitkiem zawierającym małe oczka. Oczywiście istnieje możliwość efektywnego parzenia herbaty w mniejszych ilościach. Do tego najlepiej posłużyć się zaparzaczem, do którego wsypuje się niewielką ilość suszu. To doskonały sposób na wygodne oddzielenie go od herbaty. Można także wykorzystać metodę zaparzenia w jednym kubku, a następnie przelania jej do drugiego po przecedzeniu przez sitko. Dzięki temu herbata będzie miała wystarczająco dużo miejsca, aby się rozwinąć, a jej smak i aromat pozostanie doskonały. 

Herbata zielona – jak parzyć?

  • Początkowym kluczowym elementem jest odpowiednie odmierzenie ilości suszu. Idealna proporcja wynosi 1 g na 100 ml wody. Przygotowujesz napar w mniejszym naczyniu jak kubek czy filiżanka? Najlepiej użyj 1-1,5 łyżeczki. Jeśli w dzbanku – warto wsypać dodatkową łyżeczkę. 
  • Pamiętaj o zalaniu liści wodą o temperaturze nie wyższej niż 70-80 stopni. To naprawdę bardzo istotne! Zielona herbata zalana wrzątkiem traci swój doskonały smak. W efekcie staje się gorzka i cierpka.  
  • Następnie przykryj kubek pokrywką. Długość parzenia zależy od tego, jaki efekt chcesz otrzymać. Jeśli zależy Ci na uzyskaniu właściwości pobudzających, wyjmij liście herbaty już po 2-3 minutach. W momencie, gdy zechcesz otrzymać właściwości relaksujące, pozostaw je odrobinę dłużej. Aczkolwiek pamiętaj, żeby nie przesadzić. Po około 6-7 minutach herbata stanie się cierpka. 
  • Po zaparzeniu herbaty nie wyrzucaj jej liści. Można je parzyć nawet trzykrotnie. Co więcej, za każdym kolejnym zaparzeniem można uzyskać inne aromaty smakowe. 

Podsumowując…

Na walory smakowe oraz utrzymanie właściwości prozdrowotnych w największej mierze wpływa sposób parzenia herbaty. Jej przygotowanie wymaga odrobiny cierpliwości, aczkolwiek stosowanie się do kilku prostych zasad zapewnia uzyskania doskonałego aromatu. Spróbuj wykorzystać nasze wskazówki, a zrozumiesz różnicę pomiędzy liśćmi zalanymi wrzątkiem a tymi parzonymi umiejętnie. Zielona herbata – jak parzyć? Myślimy, że to hasło nie będzie Ci już obce. 

 

Sprawdź również produkty dostępne w sklepie Astra:

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium