Blog
Stopnie palenia kawy – jak wpływają na smak i aromat?
Stopnie palenia kawy – jak wpływają na smak i aromat?

Zastanawiałeś się kiedyś, jak wygląda proces palenia kawy i jak wpływa na jej smak czy aromat stopień wypalenia? Jeśli nie, koniecznie zapoznaj się z naszym wpisem. Przedstawimy Ci podstawy wypalania ziaren kawy oraz zaprezentujemy swoją własną autorską technologię. Zaparz ulubioną kawę i rozpocznij podróż po świecie „brązowego złota”! 

czytaj całość »
Dlaczego kawa z ekspresu jest kwaśna?
Dlaczego kawa z ekspresu jest kwaśna?

Smak kawy zależy od wielu czynników. Najważniejsza jest jakość ziaren. Drugą kwestią są różnego rodzaju dodatki, których używamy (mleko, cukier, cynamon itp.). Trzeba zwracać uwagę także na odpowiednie przygotowanie naparu. Czasem jednak najlepsza kawa przyrządzana w ekspresie nie smakuje tak, jak powinna. U wielu osób rodzi się tutaj pytanie: dlaczego kawa z ekspresu jest kwaśna?

czytaj całość »
Pochodzenie, smak i przygotowanie – jaka kawa ziarnista jest najlepsza?
Pochodzenie, smak i przygotowanie – jaka kawa ziarnista jest najlepsza?

Kawa może być bardzo różnorodna. Nawet w przypadku samej kawy ziarnistej jej smak może być intensywny, delikatny, gorzki lub słodki. Dużą rolę odgrywa tutaj rodzaj ziaren i ich producent. To, jaka kawa ziarnista jest najlepsza, zależy więc od wielu czynników. Oczywiście jednym z nich są indywidualne preferencje, ale nie tylko one są ważne. Co jeszcze jest istotne podczas wyboru najlepszej kawy? Sprawdźmy! 

czytaj całość »
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium