Rodzaj kawy
Cena
-
od
do
Kawy świata - sklep internetowy Astra
Warto odkrywać nowe aromaty
Kawa od lat jest nieodłącznym elementem poranków większości osób, bez którego nie wyobrażają sobie życie. Tak, brzmi to dość zabawnie, aczkolwiek jest to prawdziwe. Warto jednak zwrócić uwagę na to, że wiele ludzi pozostaje wiernych jednemu rodzajowi kawy. Uważamy, że trzeba otwierać się na nowe smaki. Warto testować różne gatunki i odkrywać nowe dotąd nieodkryte aromaty. Chcemy umożliwiać wam raczenie się kawą pochodzącą z różnych zakątków. W naszym asortymencie jest wiele wartych spróbowania produktów z serii kawy świata.
Gdzie uprawiana jest kawa?
Region, z którego pochodzi kawa, ma ogromne znaczenie. Uprawiana jest w ponad pięćdziesięciu krajach położonych w Afryce, Ameryce Łacińskiej oraz Azji. Dlaczego akurat tam? Wszystko ze względu na to, że krzew kawowca do odpowiedniego rozwoju potrzebuje klimatu subtropikalnego, czyli dużej wilgotności, bardzo wysokich temperatur, a także intensywnych opadów.
Wysokość ma znaczenie
Krzewy kawowca zazwyczaj sadzone są na wysokościach, na pochyłych zboczach, mniej więcej pomiędzy 600 a 1800 m n.p.m. W niektórych plantacjach położonych w Afryce, można spotkać się z krzewami zasadzonymi na wysokości nawet 2000 m n.p.m. Według specjalistów, im wyżej położona plantacja kawy, tym zebrane z niej ziarna kawowca odznaczają się bardziej skoncentrowanym smakiem, oraz kwaskowatością, czy słodyczą.
Temperatura oraz gleba
Optymalna temperatura sprzyjająca rozwojowi krzewu kawowca to ta utrzymywana w granicy 20-27 stopni Celsjusza. Warto zaznaczyć, że krzewy nie są specjalnie wystawiane na ekspozycję słoneczną, ponieważ ma to negatywny wpływ na produkcję owoców. Z tego względu między krzewami sadzi się większe rośliny, które tworzą cień. Rodzaj gleby oraz jej wilgotność ma również istotny wpływ na rozwój owoców.
Jak wygląda krzew kawowca?
Krzew kawowca jest niewielką rośliną, która maksymalnie osiąga 3 metry wysokości. Jej kluczowymi elementami są gałęzie zakończone grubymi liśćmi, które odpowiedzialne są za proces fotosyntezy, czyli za rozwój owoców, w których znajdują się pestki – ziarna kawowca. Krzew potrzebuje około dziewięciu miesięcy po zapyleniu na produkcję dojrzałych owoców.
Kawy świata – sklep internetowy
Na aromat kawy ogromny wpływ ma miejsce, z którego pochodzi. W naszym asortymencie posiadamy wiele rodzajów kaw z różnych zakątków. Warto próbować i odkrywać nowe smaki. U nas znajdziesz najlepsze kawy świata!
Sprawdź również: