Blog

Wpływ kraju pochodzenia kawy na jej smak – co warto wiedzieć?

Wpływ kraju pochodzenia kawy na jej smak – co warto wiedzieć?

Czy zastanawiałeś się kiedyś nad tym, skąd wzięła się kawa w Twojej filiżance? Jak długą drogę przemierzyła, by zapewnić Ci wyjątkowe walory smakowe i spory zastrzyk energii? I wreszcie co wpływa na jej smak? W tym artykule pochylimy się nad uprawą kawy, oceniając czy kraj pochodzenia ma znaczenie w określaniu nut smakowych oraz aromatów. Zaparz swoją ulubioną kawę ASTRA i poznaj kilka ciekawych informacji o arabice i robuście! 

Czy kraj pochodzenia ma znaczenie dla smaku kawy? 

Odpowiedź na to pytanie jest stosunkowo prosta i brzmi: TAK! Oczywiście powiązanych ze sobą czynników jest wiele, ale rzeczywiście prawdą jest to, że kraj pochodzenia kawy ma znaczenie dla jej smaku. Przede wszystkim należy wziąć pod uwagę następujące kwestie: 

Gatunki uprawianych kaw 

Warto wiedzieć, że arabica i robusta uprawiane są tylko częściowo w tych samych regionach globu. Pierwszy gatunek kawy znaleźć można w Brazylii, Kolumbii, Chinach, Nepalu, na Jawie i w Afryce Równikowej. Robusta uprawiana jest zaś m.in. w Indiach, Indonezji oraz Wietnamie. Smak obu gatunków kaw znacznie się od siebie różni, a wpływ ma na to nie tylko odmiana roślin i zawartość kofeiny, ale także warunki upraw. Nie wszędzie tam, gdzie można uprawiać arabikę, byłaby szansa na hodowlę robusty. Pierwsza z wymienionych kaw wymaga większej uwagi, w tym bardziej złożonych procesów dotyczących uprawy, pielęgnacji i zbiorów. 

Klimat i warunki uprawy kawy 

Klimat i warunki uprawy kawy mają bardzo duży wpływ na jej smak – niektórzy uważają, że nawet kluczowy. Tropikalny klimat sprzyja doskonałemu wzrostowi kawowca, a wysoka temperatura i wilgotność sprawiają, że dojrzewanie ziaren przebiega wręcz błyskawicznie. Szczególnie warto zwrócić uwagę właśnie na ten czynnik. Należy bowiem wiedzieć, że powolne dojrzewanie ziaren może wpłynąć na intensywność smaku. Ponadto znaczenia ma sama gleba. Jeśli jest ona bogata w minerały, może nadać kawie unikalnych cech smakowych. Nikogo nie dziwi zatem to, że  ziarna kawy z różnych regionów świata mają tak różne od siebie profile smakowe. Dla przykładu kawa z Etiopii cechuje się wyraźnymi nutami kwiatowymi i owocowymi. Kawa z Kolumbii ma zaś typowo orzechowy i czekoladowy smak. Jeśli chcesz posmakować kawy słodkawej z wyczuwalnym karmelem i orzechami, sięgnij po kawę z Brazylii! 

Technologie obróbki kawy 

Na smak kawy ma też wpływ sama technologia obróbki, która znacznie różni się w różnych regionach świata. Proces wypalania, użytkowany sprzęt czy też sposób selekcji ziaren – na jakość i aromaty wpływa setki czynników, na które zwracają uwagę producenci kaw. W uogólnieniu można przyjąć, że obróbka kawy metodą mokrą umożliwia wydobycie jej intensywnych, często owocowych aromatów. Technika na sucho daje zaś głęboki, słodki smak, często z wyczuwalną nutą czekolady. 

[product id="358, 359, 361, 451"]

Wysokość nad poziomem morza a smak kawy 

Warto wiedzieć, że krzewy kawowca zazwyczaj sadzone są na dużych wysokościach: pomiędzy 600 a 1800 m n.p.m. Niektóre plantacje położone w Afryce znajdują się nawet na wysokości 2000 m n.p.m. Według ekspertów ma to duże znaczenie dla smaku, a nawet jakości kawy – im wyżej położona jest plantacja kawy, tym zebrane z niej ziarna kawowca odznaczają się bardziej skoncentrowanym smakiem oraz kwaskowatością czy słodyczą. Nic zatem dziwnego, że górzyste kraje z egzotycznym klimatem i odpowiednimi warunkami wilgotnościowymi gleby tworzą tak wybitne kawy, których nie sposób przygotować np. w Europie. 

Kawy Świata ASTRA – spróbuj je wszystkie i poznaj różnice! 

Jeśli chcesz posmakować różnych bukietów smakowych kaw z wielu krajów świata, koniecznie sprawdź naszą linię produktową Kawy Świata ASTRA. Polecamy między innymi następujące wyroby: 

[product id="358, 416, 511, 512"]

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium