Blog
Jaka jest najlepsza kawa na świecie?
Jaka jest najlepsza kawa na świecie?

Espresso, Latte,  Cappuccino, Ristretto – to tylko niewielka część odmian kawy, jakie możemy zamówić w kawiarniach, lub – przy odrobienie wprawy – przyrządzić samodzielnie. Na przestrzeni setek lat ewolucji sporządzania tego napoju powstało wiele sposobów, aby delektować się jego wyjątkowym smakiem. Zapraszamy na krótką wycieczkę po palecie smaków kaw – być może na koniec tego artykułu będzie już jasne, jaka jest najlepsza kawa na świecie?

Spis treści:

  • Jaka jest najlepsza kawa na świecie? To pytanie trudniejsze, niż mogłoby się wydawać
  • Latte, czyli mleko
  • Espresso – królowa kaw?
  • Cappuccino, cóż to za deser!
  • Ristretto – kuzynka espresso?
  • Najlepsza kawa ziarnista na świecie?

Jaka jest najlepsza kawa na świecie? To pytanie trudniejsze, niż mogłoby się wydawać

Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie zadane we wstępie, z bardzo prostego powodu – odpowiedzi na nie jest tyle, ilu miłośników kawy. Każdy z nas napój ten spożywa inaczej – dla niektórych to element powolnego, porannego rytuału, mającego na celu pobudzenie umysłu do działania – coś, co niejako skalibruje nasze kubki smakowe na początku dnia. Dla innych zaś to energetyczny pocisk, aplikowany w pośpiechu, pomiędzy jednym spotkaniem a drugim. Dla jeszcze innych kawoszy to rodzaj słodyczy, spożywany z dodatkami - w ten sam sposób, co delikatne lody, albo wyborny croissant.

Latte, czyli mleko

Zacznijmy od czegoś łagodnego. Wielu kawowych ekspertów może niechętnie patrzeć na ten rodzaj kawy, gdyż dla niektórych z nich to zasadniczo forma deseru kawowego, nie zaś intensywnego, pobudzającego napoju. Latte cenione jest przez miłośników subtelnych smaków oraz tych, dla których ważną rolę odgrywać może długi czas spożycia napoju – to świetne uzupełnienie dobrej lektury, odcinka serialu lub relaksu w ogrodzie.

Przygotowanie latte nie należy do wymagających zadań. Jedyne, czego potrzebujemy to:

  • podwójne espresso
  • 170 ml tłustego mleka, najlepiej 3,2%
  • spieniacz do mleka

Po podgrzaniu do ok. 65 stopni mleko spieniamy i przelewamy do wysokiej szklanki. Następnie, wlewamy do niej podwójne espresso. Pamiętajmy, aby lać je po ściance naczynia.

Zachęcamy do samodzielnego przyrządzenia latte – odpowiednia kawa ziarnista sprawi, że jej smak będzie niezapomniany!

Espresso – królowa kaw?

To kawa stanowiąca dla wielu ikonę smaku – surowa, skondensowana esencja o unikalnym aromacie.

Historia espresso zaczyna się we Włoszech, w roku 1901 – wtedy właśnie Luigi Bezzera opracował pierwszy ekspres do tego typu kawy. Minęły jednak dziesiątki lat, zanim technologia stojąca za przygotowaniem tego ekstraktu została odpowiednio udoskonalona.

Zaparzenie dobrego espresso to swoisty rytuał. Przygotowuje się ją w specjalnym ekspresie, poprzez przepuszczenie 25-35 ml gorącej wody pod odpowiednim ciśnieniem przez drobno zmielone i odpowiednio ubite ziarna kawy. Prawidłowo przygotowana esencja ma charakterystyczną, orzechowo-brązową piankę, zwaną crema.

Filiżanka, w której serwuje się tego rodzaju kawę ma pojemność ok. 70 ml i jest najpierw odpowiednio podgrzewana. Wraz z espresso podaje się również szklankę wody - wbrew niektórym opiniom, wypija się ją przed, nie zaś po spożyciu kawy. Jej główne zadanie polega na oczyszczeniu, wyzerowaniu kubków smakowych, aby móc w pełni docenić smak i aromat tego wyjątkowego naparu.

Jeśli zdecydujemy się na samodzielne przygotowanie espresso, pamiętajmy o wyborze odpowiednich ziaren – na rynku dostępne są odpowiedni mieszanki dedykowane właśnie temu napojowi. Kto wie, może podczas takich poszukiwań dowiemy się również jaka jest najlepsza kawa ziarnista na świecie?

Cappuccino, cóż to za deser!

To kawa, którą stosunkowo łatwo pomylić z latte. podobnie jak w przypadku latte, mamy do czynienia z delikatnym napojem kawowym, przyrządzanym na bazie spienionego mleka. To, co jednak niejako definiuje Cappuccino to właśnie jego delikatny, deserowy charakter.

Ekspres służący do przygotowywania cappuccino powstał we Włoszech, zaś jego autorem był wspomniany wcześniej Luigi Bezzera.

Kawę tę podaje się z gałką lodów i dla niektórych kawoszy stanowi ona doskonałe zwieńczenie posiłku. Warto docenić walory wizualnego tej odmiany – znajdująca się w niej pianka pozbawiona jest charakterystycznych pęcherzy, co sprawia, że ma ona niezwykle gładką, jednolitą konsystencję. Podobnie jak w przypadku espresso, całość podaje się w odpowiednio podgrzanym naczyniu – najlepiej filiżance.

Ristretto – kuzynka espresso?

To tak naprawdę bardziej intensywna odmiana espresso. Przy jej przygotowaniu używa się zauważalnie mniej wody, co sprawia, że jej aromat i smak są wyjątkowo intensywne. „Ristretto” po włosku oznacza ograniczony, co można zinterpretować na wielu płaszczyznach – nazwa może odnosić się do mniejszej ilość wody zużytej podczas parzenia, niewielkiej objętości samego napoju czy wreszcie – stosunkowo małej zawartości kofeiny.

Najlepsza kawa ziarnista na świecie?

To pytanie mogło chodzić po głowie przynajmniej części z tych, którzy doszli do końca naszego artykułu. Nic dziwnego – perspektywa przygotowania pysznego latte, intensywnego espresso lub delektowania się słodyczą Cappuccino we własnym salonie wydaje się nad wyraz kusząca.

Przy samodzielnym przygotowaniu tych napojów pamiętajmy o wyborze odpowiedniej kawy – najlepiej takiej, którą będziemy mogli samodzielnie zmielić. Być może będziemy szukali mieszanki o orzechowym posmaku. Może się również zdarzyć, że naszym kubkom smakowym zamarzy się wycieczka do odległego Meksyku, aby poznać aromat kawy o lekkiej kwaskowości i subtelnej nucie orzechowo-czekoladowej.

Wybór kaw ziarnistych potrafi zaskoczyć – prawdopodobnie wypijemy dziesiątki, jeśli nie setki latte, espresso czy cappuccino zanim znajdziemy odpowiednią, dobrze rezonującą z naszym gustem mieszankę.

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium