Ogłoszenia

Ogłoszenie z dnia 14.11.2022

 Szanowni Państwo,

 Jakość produktów ASTRA jest dla Nas najważniejszym celem działalności.

Ze względu na otrzymane informacje o zaniechaniu spełniania standardów dla nowowprowadzanych na rynek produktów, nałożonych w obowiązujących, od 01 lipca 2022 roku przepisach (Rozporządzenie 1881/2006 z późn. zmianami), podjęliśmy decyzję o niezwłocznym wycofaniu ze sprzedaży Astra Herbata Safari 100g sypana nr. identyfikacyjny:

  • 19-04-2024 41-109,
  • 19-04-2024 42-109,
  • 12-05-2024 42-132,
  • 04-05-2024 41-124.

Dbając o zdrowie naszych klientów podjęliśmy niezwłoczne działania mające charakter zapobiegawczy, aby nie dopuścić do ewentualnych szkód. Wszystkie osoby, które zakupiły ten produkt w sklepie internetowym mogą:

ASTRA COFFEE AND MORE sp. z o.o., ul. Kawowa 12, Starczanowo, 62 – 330 Nekla

  • zamówić bezpłatnego kuriera za pośrednictwem Biura Obsługi Klienta

 

Ponad powyższe zaznaczamy, że nad bezpieczeństwem żywnościowym Unii Europejskiej, w tym Polski, czuwa Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Do jego statutowych kompetencji należy kontrola żywności i ustalanie norm, szczególnie w zakresie dopuszczalnej zawartości substancji niebezpiecznych dla zdrowia konsumentów. W zasadzie w większości surowców i środków spożywczych występują substancje niepożądane, choć zwykle w bardzo ograniczonych ilościach. Powstają one w sposób naturalny lub tworzą się w trakcie procesów przetwórczych. Człowiek w drodze ewolucji dostosował się i uodpornił na wiele substancji szkodliwych jednak większe ich stężenia mogą stanowić poważne zagrożenie.

Jedną z takich niepożądanych, naturalnych substancji są alkaloidy, w tym alkaloidy pirolizydynowe (AP). Jest to grupa licząca ponad 600 substancji o złożonej budowie, które występują w wielu roślinach. Są one syntetyzowane przez rośliny w celu ochrony przed roślinożernymi zwierzętami. Mają one często gorzki smak, zniechęcając zwierzęta przed konsumpcją takich roślin. Występują one szczególnie w roślinach z kilku rodzin  i wraz z nimi mogą się przedostać do warzyw, zbóż, ziół i roślin paszowych i dalej do mleka, jaj, mięsa i innych surowców spożywczych.

Spożyte przez człowieka z dietą zostają przekształcone w wątrobie w formy toksyczne wywołując chorobę zarostową wątroby i naczyń krwionośnych, a spożywane przez długi czas w nadmiernych ilościach mogą być przyczyną chorób nowotworowych i uszkodzenia genów. Dawka generująca zagrożenie nowotworowe dla ludzi wynosi 237µg/kg masy ciała na dobę (Rozporządzenie (WE) 2020/2040 ).

Alkaloidy pirolizydynowe mogą także przedostać się do herbat. Z tego powodu EFSA wyznaczyło normę ograniczającą dopuszczalną zawartość tych związków w herbacie (Camille sinensis) do 150 µg/kg suszu herbacianego. Jest to bardzo mała ilość, jednak przy wyznaczaniu progów bezpieczeństwa bierze się pod uwagę nie tylko zawartość alkaloidów w herbacie ale także częstotliwość spożywania herbaty w ciągu doby, a nawet fakt, że wiele osób spożywa herbatę codziennie przez kilkadziesiąt lat. Krótkotrwałe spożywanie herbaty skażonej nadmierną zawartością AP w suszu nie jest groźne. W tym kontekście jako ciekawostkę można podać, że norma EFSA dla ziołowych naparów z melisy, rumianku, czy mięty dopuszcza koncentrację AP do 400 µg/kg, a więc ponad dwukrotnie więcej niż norma dla klasycznej herbaty czarnej  lub zielonej.

Biorąc pod uwagę aktualne wskaźniki maksymalnego dopuszczalnego spożycia dziennego AP z uwagi na zagrożenie nowotworowe w ilości 237 µg/kg masy ciała, to należy sobie uzmysłowić, że tej dawce  odpowiada napar uzyskany z … ponad 110 kg suszu herbacianego, tymczasem jedna porcja herbaty czarnej lub zielonej zawiera 1,5-2 g suszu.

W razie dodatkowych pytań, prosimy o kontakt: bok@astra.com.pl, jednocześnie przepraszamy za wszelkie niedogodności.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium