Herbata to napój, który posiada wiele cennych właściwości, pozytywnie wpływających na nasze zdrowie. Napar ten towarzyszy nam podczas rodzinnych spotkań, zimnych wieczorów, a także jest dodatkiem do codziennych posiłków. Wiele osób nie wyobraża sobie picia herbaty bez dodatku cukru, który bardzo często podkreśla jej wyjątkowy smak.
Zastanawiasz się, czy można słodzić herbatę i czy cukier wpływa negatywnie na nasze zdrowie? Oczywiście nadmierne spożywanie napojów słodzonych źle wpływa na pracę całego organizmu, ponieważ powoduje gwałtowne skoki poziomu cukru we krwi, co może doprowadzić do cukrzycy czy wielu innych chorób. Obecnie coraz więcej osób zwraca szczególną uwagę na swoje zdrowie i stara się prowadzić zdrowy tryb życia. Podpowiadamy, jakimi zdrowymi słodzikami można zastąpić cukier w herbacie.
Dlaczego cukier negatywnie wpływa na nasze zdrowie?
Przede wszystkim warto zaznaczyć, że problemem nie jest spożywanie cukru, a nadmierne go spożywanie. Cukier dodawany jest do wielu produktów, dań czy napojów, także do herbaty. Składnik według badań, może w nadmiernych ilościach:
- sprzyjać nadwadze i otyłości;
- powodować problemy z metabolizmem;
- prowadzić do cukrzycy;
- sprzyjać powstawaniu trądziku;
- być przyczyną chorób krążenia.
Ze względu na tak negatywny, możliwy wpływ nadmiaru cukru na nasz organizm, warto zastanowić się nad stosowaniem jego zamienników. Sprawdź, czym go zastąpić.
Czym można słodzić herbatę?
Rezygnacja z białego cukru, wcale nie musi oznaczać picia gorzkiej herbaty. Obecnie można znaleźć wiele zdrowych zamienników cukru, dzięki którym można cieszyć się słodkim, wyrazistym smakiem herbaty. Czym można słodzić herbatę?
- Ksylitol
To cukier pozyskiwany z kory brzozy, który polecany jest przez dietetyków przede wszystkim diabetykom oraz osobom odchudzającym się, ze względu na niski indeks glikemiczny - Miód
Słodzenie herbaty miodem to bardzo częsta praktyka. Miód to słodzik, który słynie ze swoich prozdrowotnych właściwości, ale także nadaje wyjątkowego smaku herbacie. Miód doskonale pasuje do herbaty czarnej, a także doskonale współgra z herbatą Roiboos. - Syrop klonowy
Mówi się, że syrop klonowy zwany również Kanadyjskim Płynnym Złotem to skarbnica składników mineralnych, witamin z grupy B oraz przeciwutleniaczy. - Melasa
Kolejną z alternatyw sposobu słodzenia herbaty jest melasa. To ciemna, gęsta substancja o konsystencji syropu. - Erytrytol
Erytrytol ma bardzo delikatny, słodki smak, dlatego jest doskonałą opcją zarówno do herbaty czarnej, zielonej, jak i owocowej. - Stewia
Pochodząca z Paragwaju stewia jest uważana przez wiele osób, za najzdrowszy rodzaj cukru, ponieważ zawiera niemal zero kalorii oraz nie podnosi poziomu glukozy we krwi.
Ciekawym zamiennikiem cukru mogą być także suszone owoce, które same w sobie są słodkie, a dodatkowo urozmaicą herbatę, nadając jej wyjątkowego smaku. Fantastycznie sprawdzą się do tego suszone rodzynki, żurawina, a także śliwki.
Każdy z tych słodzików dostarczy Twojej herbacie optymalnej dawki słodyczy, bez podnoszenia jej kaloryczności. Zadbaj o swoje zdrowie i zamień cukier na jeden z powyższych słodzików.