Gdy za oknem szaro i chłodno, nic tak nie rozgrzewa i nie poprawia nastroju jak filiżanka aromatycznej, gorącej herbaty. Jesień to idealny czas, by eksperymentować z różnymi smakami i składnikami, tworząc wyjątkowe mieszanki, które nie tylko rozgrzeją ciało, ale i pokrzepią ducha. Przedstawiamy nasze top 5 przepisów na jesienne herbaty, które z pewnością umilą Ci chłodne dni i długie wieczory
Wybór ziaren kawy do konkretnej metody parzenia znacznie wpływa na smak i aromat naparu, o czym warto pamiętać! Każdy z nas może zatem eksperymentować z różnymi rozwiązaniami, ale przed tym warto wspólnie zgłębić temat, starając się odpowiedzieć na pytanie, jak dobrać idealne ziarna do popularnych metod parzenia. Łyk kawy i zaczynajmy!
Herbata to niewątpliwie jeden z najpopularniejszych i najsmaczniejszych napojów na świecie! Ceniona jest za swój silny aromat, wyrazisty smak czy działanie rozgrzewające. Warto jednak mieć świadomość tego, że aby w pełni uwypuklić wszystkie jej walory, ważne jest właściwe przygotowanie. O czym mowa? Dziś zgłębimy tajniki parzenia idealnej herbaty, skupiając się na dwóch najważniejszych aspektach: temperaturze wody i czasie parzenia!
Kawa stała się nieodłącznym elementem codziennego życia milionów ludzi na całym świecie. Jej aromat i smak potrafią skutecznie pobudzić nas do działania i umilić nawet najbardziej pochmurny poranek. Wśród wielu metod parzenia kawy, french press zyskuje coraz większą popularność – ta prosta, a jednocześnie elegancka technika pozwala wydobyć z ziaren kawy pełnię smaku i aromatu. W niniejszym artykule przyjrzymy się bliżej metodzie french press, przedstawimy jej zalety oraz zdradzimy, jak przygotować idealną kawę przy jej pomocy!
Kawa to nie tylko wybór odpowiednich ziaren czy metody parzenia. Jednym z kluczowych czynników, które wpływają na smak i aromat napoju, jest stopień zmielenia – to, jak drobno lub grubo zmielone są ziarna, determinuje szybkość ekstrakcji, a co za tym idzie całą „paletę” smaków i doznań w filiżance. W tym artykule przyjrzymy się bliżej temu, jak grubość mielenia wpływa na kawę. Opowiemy również o tym, jak uzyskać optymalny stopień zmielenia dla różnych metod parzenia.
Czy zastanawiałeś się kiedyś nad tym, skąd wzięła się kawa w Twojej filiżance? Jak długą drogę przemierzyła, by zapewnić Ci wyjątkowe walory smakowe i spory zastrzyk energii? I wreszcie co wpływa na jej smak? W tym artykule pochylimy się nad uprawą kawy, oceniając czy kraj pochodzenia ma znaczenie w określaniu nut smakowych oraz aromatów. Zaparz swoją ulubioną kawę ASTRA i poznaj kilka ciekawych informacji o arabice i robuście!
Arabica i robusta to dwa najpopularniejsze gatunki kawy. Każdy z nich wyróżnia się unikalnym aromatem i smakiem, a także zastosowaniem. Niektórzy kawosze wolą raczyć kubki smakowe kawą parzoną z ziaren arabiki, a inni robusty. Jakie są zatem różnice między nimi? O tym dowiesz się z naszego artykułu – rozsiądź się wygodnie z filiżanką kawy ASTRA w dłoni i udaj się z nami w podróż po plantacjach kawowców!
Tysiące Polaków rozpoczyna dzień od wypicia filiżanki kawy. Niektórzy raczą się zaledwie kilkoma łykami przed wyjściem z domu do pracy, a inni delektują się napojem kawowym w większej ilości. Jeśli kochasz aromatyczną kawę o poranku, powinieneś wiedzieć, czy jej picie na pusty żołądek to dobry pomysł. Kliknij i poznaj odpowiedź na to pytanie.
Cold Brew to inaczej kawa parzona na zimno! Przebojem wdarła się do polskiego świata kaw, a dzisiaj nie tylko podawana jest latem w licznych restauracjach i kawiarniach. Wiele osób korzysta z prostego przepisu na Cold Brew Coffee, przygotowując łagodny, rozpływający się w ustach, aromatyczny, energetyczny i orzeźwiający napój kawowy w domu. Sprawdź sam!
Chcesz przyrządzić idealne espresso? Nie wiesz jaką kawę wybrać, by napar miał prawdziwy włoski smak? Potrzebujesz wskazanych proporcji, które pozwolą Ci na tworzenie espresso niczym z najlepszych rzymskich kawiarni? Skorzystaj z naszego poradnika i koniecznie zapoznaj się z naszymi autorskimi kawami m.in. z linii MORE!
Zastanawiałeś się kiedyś, jak wygląda proces palenia kawy i jak wpływa na jej smak czy aromat stopień wypalenia? Jeśli nie, koniecznie zapoznaj się z naszym wpisem. Przedstawimy Ci podstawy wypalania ziaren kawy oraz zaprezentujemy swoją własną autorską technologię. Zaparz ulubioną kawę i rozpocznij podróż po świecie „brązowego złota”!
Świat kaw potrafi przyprawić o prawdziwy zawrót głowy. Rodzajów kaw czy aromatów jest naprawdę wiele, a prawdziwy kawosz z pewnością chętnie odkrywa ich coraz to nowsze oblicza. Warto jednak podkreślić, że na doznania smakowe nie tylko wpływa pochodzenie ziaren czy sposób ich obróbki w palarniach. Niebywale ważna jest sama metoda parzenia. W artykule przedstawimy Ci kilka znanych technik.
W Twojej domowej kuchni nigdy nie brakuje zapasu kawy? A może specjalny składzik utworzyłeś wraz ze współpracownikami w biurze? Jeśli tak właśnie jest, z pewnością zastanawiałeś się nad tym, czy kawy mają termin ważności. Z chęcią odpowiemy Ci na to pytanie, dzieląc się również cennymi wskazówkami! W artykule zdradzamy, jak prawidłowo przechowywać kawę tak, by zawsze była świeża i pełna niezwykłych aromatów.
Kawy sypane, ziarniste czy rozpuszczalne – na nich nie kończy się wyjątkowy świat azjatyckich, południowoamerykańskich i afrykańskich naparów. Coraz popularniejsze są w Polsce również desery kawowe, które gwarantują niezwykłe doznania smakowe, a także spory zastrzyk energii. Wśród nich wyróżnić można mrożone frappuccino, kawowo-czekoladowe muffiny oraz zaskakujące swoją delikatnością tiramisu na bazie espresso i serka mascarpone. Chcesz dowiedzieć się, czym wyróżniają się takie desery i jak w prosty sposób można je przygotować? Zapraszamy do słodkiej podróży!
Jesteś prawdziwym smakoszem kawy i kochasz odkrywać nowe jej smaki? Nie boisz się eksperymentować i znasz już aromaty z całego świata? Jeśli tak właśnie jest, koniecznie poznaj nowy trend wśród baristów! Mowa o kawie z tonikiem, która staje się coraz popularniejszym kawowym drinkiem, który nie tylko pobudza, ale także orzeźwia w upalny dzień. Chcesz wiedzieć, jak przygotować espresso tonic? Zapraszamy do wspólnego przygotowania napoju podbijającego serca kawoszy!
Pobudzające zmysły aromaty, niepowtarzalny i jedyny w swoim rodzaju smak, a także spora dawka energii, to właśnie tym wyróżnia się dobra kawa, po którą sięga niemalże każda osoba dorosła! Wedle statystyk w Polsce jej spożycie wynosi aż 95 litrów na osobę rocznie, a codziennie na świecie wypijanych jest ponad dwa miliardy filiżanek o różnych posmakach i intensywności. Czy po kawę mogą jednak sięgać wszyscy z nas? Na szczęście lista przeciwwskazań do spożycia espresso, cappuccino, bądź latte macchiato jest krótka. Odpowiedzieć jednak warto na pytanie: Czy dzieci mogą pić kawę?
Dla wielu picie kawy jest pewnego rodzaju rytuałem, którego nie może zabraknąć w ciągu dnia. Jedni uwielbiają tradycyjną czarną kawę, inni zaś preferują dodać do niej spienione mleko, które pozwala na wyrażenie się artystycznie. Sztuka latte, znana również jako latte art to nic innego jak umiejętność malowania wzorów mlekiem po kawie.
Jesteś prawdziwym miłośnikiem kawy i chcesz dowiedzieć się, jak stworzyć własne dzieła na powierzchni tego naparu? Podpowiadamy w poniższym artykule.
Kawa, czyli jeden z najpopularniejszych napojów na świecie zachwyca nie tylko swoim aromatem oraz smakiem, ale również właściwościami, które pozytywnie wpływają na twórczość oraz produktywność. Wielu ludzi nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki aromatycznego naparu który, chociaż na chwilę pozwala się zrelaksować i zyskać energię na resztę dnia.
Podpowiadamy, w jaki sposób kawa wpływa na produktywność oraz twórczość, a także czy lepszym rozwiązaniem jest kawa rozpuszczalna, czy może jednak warto zdecydować się na świeże ziarna, których intensywny zapach potrafi roznieść się po całym mieszkaniu.
Wielu z nas nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki aromatycznej kawy. Dla prawdziwych kawoszy jest pierwszą myślą zaraz po otwarciu oczu. Znamy jej tradycyjne oblicza, ale co powiecie na wprowadzenie odrobiny egzotyki do swojej codzienności? Co jeśli do tradycyjnej kawy ziarnistej dodamy soczyste, tropikalne owoce? Na myśl o lecie, upalnych dniach i pragnieniu orzeźwienia, zaskakująca propozycja kawy tropikalnej z dodatkiem mango i marakui może okazać się idealnym rozwiązaniem. Jest to propozycja dla tych, którzy pragną rozpocząć dzień z energetyczną i owocową świeżością.
Kawa z mango i marakują nie tylko wprowadzi cię w wakacyjny nastrój, ale także dostarczy ci sił na resztę dnia. Przekonaj się sam, jak smakuje egzotyka w filiżance kawy!
Odkryj przepis na domową wersję popularnej kawy mrożonej Frappuccino. Chłodzący, a zarazem słodki i niebywale orzeźwiający napój. Kto z nas nie jest fanem frappuccino? Dla miłośników tego pobudzającego napoju, mamy dobrą wiadomość! Możesz przygotować go samodzielnie we własnej kuchni, wykorzystując do tego kawę rozpuszczalną lub ziarnistą, w zależności od Twoich własnych preferencji lub preferencji Twoich gości.
Czasami mylnie myślimy, że frappuccino nie jest możliwe do wykonania samodzielnie bez odpowiedniego sprzętu, ale tak naprawdę do przygotowania tej kawy nie potrzebujemy specjalnych urządzeń.
Przedstawiamy przepis, który pokocha każdy miłośnik kawy.