Gdy przychodzi zima, a krajobraz pokrywa się miękkim, białym puchem, naturalnie rodzi się w nas potrzeba ciepła, którą fantastycznie zaspokoi przepyszna zimowa herbatka. Jednak przepisów jest wiele i ciężko jest zdecydować, który wariant jest najlepszy. Dlatego przygotowaliśmy dla Was trzy nasze ulubione pomysły na przepisy na zimowe herbatki tego sezonu. Spróbuj przygotować je sam i daj im się oczarować!
Zakręcony imbir z twistem
Nic tak skutecznie nie rozgrzewa, jak imbir połączony z miodem i z cytryną. Jak powszechnie wiadomo, korzeń imbiru ma właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne, co czyni z niego jeden z najlepszych dodatków do Twojej codziennej diety.
Do przepisu użyjemy:
- Herbaty Astra Rooibos z cytryną i imbirem
- Kawałek kurkumy (opcjonalnie)
- Duża łyżka miodu
- Plasterek cytryny
Do tego przepisu jako bazę, użyjemy herbaty Astra Rooibos z cytryną i imbirem, którą parzymy ok. 8-10 min w 150 ml gorącej wody, dla uzyskania najintensywniejszego smaku. Do tak przygotowanej podstawy dodajemy wcześniej obrany i pokrojony w małe kawałki korzeń kurkumy, który skutecznie Cię rozgrzeje i poprawi odporność. Herbata sama w sobie jest mocno imbirowa, dlatego możemy zrezygnować z dodawania korzenia rośliny. Całość dosładzamy naturalnym miodem i ozdabiamy plasterkiem cytryny. Tak przygotowana herbata to dawka dobrego humoru przez cały dzień!
Zimowe tropiki, czyli wariacja na temat grejpfruta
Tym razem prezentujemy propozycję idealną na zimowy wieczór, który poświęcisz w całości sobie. To niestandardowe połączenie tropikalnego grejpfruta i domowego soku malinowego może zaskoczyć. Mówi się, że grejpfrut pomaga wzmocnić odporność, ale także poprawia nastrój i skutecznie reguluje ciśnienie krwi.
Potrzebne składniki:
- Herbatka Astra Rooibos z malinami i grejpfrutem
- Sok malinowy (najlepiej domowej roboty)
- Plasterek cytryny
- Gałązka rozmarynu
- Skórka z grejpfruta
Zaparzamy 150 ml esencji przepysznej herbatki Astra Rooibos z malinami i grejpfrutem. Idealny czas parzenia herbaty wynosi od 8 do 10 minut. Przygotowany napar łączymy z niewielką ilością soku malinowego, który dodaje napojowi subtelnej słodkości. Następnie doprawiamy gałązką rozmarynu, który podkreśli aromat soku, dodając naparowi niestandardowego charakteru. Ze względu na to, że smak grejpfruta w herbacie jest niezwykle delikatny, możemy dodać skórkę z grejpfruta. Całość przyozdabiamy plasterkiem cytryny. Gotowa zimowa herbata jest gotowa do wypicia! Delektuj się jej smakiem tylko z najlepszym towarzystwem.
Przepis na dobrą odporność zawsze zawiera czarny bez
Jak powszechnie wiadomo witamina C zawarta w czarnym bzie skutecznie wspomaga odporność, dodatkowo ochrania komórki przed stresem oksydacyjnym, który jest częstą przyczyną wielu chorób. Jest to niezwykła roślina, która dodana do herbaty ma właściwości zdrowotne.
W przepisie użyjemy:
- Herbata Astra Rooibos z czarnym bzem
- Jabłko pokrojone w cienkie plastry
- Kawałki imbiru
- Laska cynamonu
- Brązowy cukier
Przygotowywanie herbatki zacznij od zaparzenia 150 ml cudownie rozgrzewającej Herbaty Astra Rooibos z czarnym bzem, najlepiej parzyć ją pod przykryciem od 8 do 10 minut. Następnie esencję posłodź jedną lub dwoma łyżeczkami brązowego cukru. Do osobnej szklanki włóż kawałek imbiru, połowę laski cynamonu oraz kilka plasterków jabłka. Całość zalej gorącą herbatką. Esencja bzu zawarta w zimowej herbatce jest na tyle intensywna, że nie ma potrzeby dodawania syropu. Całość można udekorować plasterkami jabłka, dla lepszego efektu. W ten sposób pyszna i zdrowa, zimowa herbata jest gotowa! Możesz się nią delektować o każdej porze.
Odrobina ciepła
Te trzy bardzo proste, a jednocześnie niezwykle smaczne przepisy, umilą Ci każdy zimowy dzień. Pomogą Ci zaskoczyć znajomych niestandardowymi kombinacjami, ale także pomogą umilić Ci samotne popołudnie z dobrą książką. Herbatki oczarują Cię swoim smakiem i delikatnością, dzięki czemu staną się nieodłączną częścią Twojego życia.