Blog

Kawa Cold Brew: sekret przygotowania idealnej zimnej kawy w domu

Kawa Cold Brew: sekret przygotowania idealnej zimnej kawy w domu

Cold Brew to inaczej kawa parzona na zimno! Przebojem wdarła się do polskiego świata kaw, a dzisiaj nie tylko podawana jest latem w licznych restauracjach i kawiarniach. Wiele osób korzysta z prostego przepisu na Cold Brew Coffee, przygotowując łagodny, rozpływający się w ustach, aromatyczny, energetyczny i orzeźwiający napój kawowy w domu. Chcesz poszerzyć swoje umiejętności baristyczne? Poznaj nasz sekret przygotowania idealnego Cold Brew! 

Czym jest kawa Cold Brew?

Kawa Cold Brew to kawa parzona na zimno. Znacznie różni się zatem od kawy mrożonej, której przygotowanie wymaga wcześniejszego zaparzenia z użyciem gorącej wody. Inaczej jest w przypadku Cold Brew, która powstaje poprzez macerowanie zmielonych ziaren kawy w niemalże zimnej wodzie. Proces ten wymaga cierpliwości i dokładności, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by stworzyć swój orzeźwiający napój kawowy samodzielnie w zaciszu domowym.

Kawa Cold Brew z pewnością podbije serce wszystkich domowników – nie tylko jest to kawa gwarantujący solidny zastrzyk energii do działania, ale z ulubionymi dodatkami szybko stanie się pysznym deserem wprost idealnym w czasie upałów

Ciekawostka! Kawa parzona na zimno, czyli coraz popularniejsza w Europie Cold Brew, znana jest w wielu zakątkach świata. O tym wyjątkowym napoju pisali m.in. Japończycy. W ich kraju kawa Cold Brew raczy podniebienia już od 1600 roku! Ponadto jest ona przyjazna dla żołądka, co jest wynikiem jej delikatnego smaku oraz niskiej temperatury spożycia. 

Jak zrobić Cold Brew w domu? 

Przygotowanie kawy Cold Brew wymaga w pierwszej kolejności wyprodukowania specjalnego kawowego koncentratu. Czy jest do tego potrzebne specjalne urządzenie? Oczywiście, że nie! Można jednak kupić dripster czy też zaparzacz, który ułatwi cały proces. Bez nich wystarczy Ci dekoracyjny słoik, papierowe filtry oraz sitko o drobnych oczkach. Przygotuj również wodę – najlepiej z osmozy lub po solidnym przefiltrowaniu. 

Jeśli chodzi o samą kawę, która potrzebna jest do Cold Brew, rekomendowane są ziarenka z Azji, Etiopii czy Brazylii, a więc wszystkie odmiany kaw o niskim poziomie kwasowości i pozbawione charakterystycznej goryczy. Do kawy Cold Brew doskonale nadają też wszystkie ziarenka z nutami cytrusowymi. 

[product id="529, 530, 531, 532"]

Koncentrat Cold Brew w kilku krokach!

  1. Zmiel na świeżo ulubione ziarenka kawy. Najlepiej wybierz te o niskim poziomie goryczy i kwasowości. Doskonale spisze się do Cold Brew Coffee KAWA ASTRA BRAZYLIA ZIARNISTA
  2. Zmieloną kawę wsyp do wybranego naczynia i zalej chłodną wodą; najlepiej przefiltrowaną. Zastosuj proporcje 1:4, czyli na 1 porcję kawę przygotuj 4 porcje wody (np. 100 g kawy na 400 ml wody). 
  3. Upewnij się, że Twoja kawa dobrze nasączyła się wodą, po czym przykryj naczynie i wstaw do lodówki. 
  4. Wyjmij z lodówki przygotowaną kawę, nie wcześniej niż przed 12 godzinami od przyrządzenia. Pamiętaj, by Twoja mikstura nie czekała na dalszą obróbkę dłużej niż 24h. 
  5. Przelej kawę przez sitko o drobnych oczkach bez dociskania i mieszania. Dzięki temu unikniesz gorzkiego posmaku. Najlepszy koncentrat Cold Brew uzyskasz, jeśli w kolejnym etapie przelejesz kawę przez zwilżony filtr ekspresu przelewowego. 
  6. Tak przygotowany koncentrat kawy przechowuj w lodówce. Sam napój Cold Brew podawaj najlepiej na 3 proste sposoby: 
  • Cold Brew z kostkami lodu i plastrami cytryny (1 porcja gotowego koncentratu i 2 porcje wody); 
  • Cold Brew z mlekiem i kostkami lodu (1 porcja gotowego koncentratu na 2 porcje mleka) 
  • Cold Brew z lodami (1 porcja koncentratu + 1 gałka lodów i ulubionych dodatków np. posypka czekoladowa, mrożone owoce czy bita śmietana).

Kawa Cold Brew w wersji alternatywnej… 

Czy wiesz, że koncentrat Cold Brew nie tylko można podawać z mlekiem, lodami czy po prostu wodą z kostkami lodu… Ciekawym rodzajem jest m.in. Jägermaister Cold Brew, który przygotowuje się z wykorzystaniem likieru ziołowego Jägermaister. Innym kawowym trunkiem alkoholowym podawanym na zimno jest ten z dodatkiem szkockiej czy innych likierów wedle własnych upodobań. Alternatywnych wersji Cold Brew jest zatem dużo i warto z nimi eksperymentować w domu. W barze koniecznie spytaj o Nitro Cold Brew, czyli o kawę azotowaną o niebywale orzeźwiającym smaku! 

KAWA ASTRA BRAZYLIA: stwórz wyjątkowy koncentrat kawy Cold Brew

KAWA ASTRA BRAZYLIA ZIARNISTA doskonale nadaje się do tworzenia koncentratu kawy Cold Brew. Jej wypalone brazylijskim słońcem ziarna gwarantują łagodny, subtelny i przyjemny smak z nutą orzecha oraz czekolady. Nasza kawa ziarnista pozbawiona jest też goryczy i kwasowości, a to znak, że idealnie nadaje się do sporządzenia zimnego napoju kawowego Cold Brew.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium