Blog

Jak przyrządzić rozgrzewającą Masalę Czaj w domu? Przepis i przyprawy

Jak przyrządzić rozgrzewającą Masalę Czaj w domu? Przepis i przyprawy

Masala Czaj (Masala Chai) to herbata, o której istnieniu warto wiedzieć! Ten tradycyjny indyjski napar korzenny stanowi bowiem prosty sposób na rozgrzanie się w chłodne dni. Warto po niego sięgać również z innego względu – Masala Czaj to prawdziwa eksplozja smaków i zapachów, która przenosi nas prosto do tętniących życiem ulic Indii. Jeśli kochasz herbaty wyraziste, niebanalne oraz z „duszą”, koniecznie przygotuj Masalę Czaj w zaciszu własnej kuchni! 

Czym wyróżnia się herbata Masala Czaj?

Masala Czaj (Masala Chai) to więcej niż zwykła herbata korzenna – jej nazwa w dosłownym tłumaczeniu oznacza „herbatę z mieszanką przypraw", co doskonale oddaje charakter tego naparu. Wyróżnia się ona harmonijnym połączeniem mocnej czarnej herbaty z aromatycznymi przyprawami i mlekiem, które razem tworzą aksamitny, rozgrzewający napój.  

Warto wiedzieć! 

Charakterystyczna dla Masala Czaj jest jej kremowa konsystencja, którą zawdzięcza dodatkowi mleka. Łagodzi ono intensywność przypraw, ale także nadaje herbacie przyjemną, wręcz jedwabistą teksturę. 

Jak parzyć herbatę korzenną Masala Czaj? 

W przeciwieństwie do klasycznych sposobów parzenia herbaty, gdzie rozdrobnione liście są zalewane gorącą wodą, przygotowanie Masala Czaj to proces gotowania bezpośrednio wraz z przyprawami i mlekiem! To właśnie taka metoda pozwala na pełne wydobycie aromatów z każdego składnika i stworzenie napoju o głębokim, złożonym smaku. 

Pomysł na herbatę Masala Czaj w domu – po jakie przyprawy sięgać?

Serce Masala Czaj stanowi oczywiście wyjątkowa mieszanka przypraw zwana „masala”. Choć jej skład może się różnić w zależności od regionu Indii czy nawet od rodzinnych tradycji przekazywanych z pokolenia na pokolenia, istnieją podstawowe składniki, które tworzą klasyczną wersję tej herbaty. Po jakie przyprawy warto zatem sięgać, przygotowując napar korzenny Masala Czaj w domu? Postaw na: 

  • Kardamon – lekko cytrusowy aromat z nutą eukaliptusa nadaje herbacie charakterystyczny profil smakowy. 
  • Cynamon – wnosi do mieszanki słodycz. 
  • Imbir – dodaje herbacie pikantnej ostrości. 
  • Goździki, ziarna pieprzu i anyż gwiaździsty – to kolejne przyprawy, które często pojawiają się w Masala Czaj. Każda z nich wnosi swój unikalny charakter do mieszanki, tworząc złożony, wielowymiarowy smak. 
  • Dodatkowym, choć opcjonalnym składnikiem, może być wanilia, która nadaje herbacie delikatny, słodkawy posmak. Niektórzy stawiają też na cukier czy odrobinę miodu. 

 

Jesteś kawoszem? A może kochasz świat aromatycznych herbat?

Niezależnie od tego, czy kochasz wyraziste kawy z całego świata, czy aromatyczne herbaty na każdą porę roku, sklep Astra ma dla Ciebie wysokiej klasy produkty! Sprawdź i pokochaj nasze wyjątkowe mieszanki.

 

Na jakie okazje najlepiej pasuje herbata Masala Czaj?

Masala Czaj to herbata niewątpliwie doskonała na każdą porę dnia i roku, choć szczególnie doceniana jest wczesną wiosną. Rozgrzewające właściwości cynamonu, imbiru i kardamonu sprawiają, że jest idealnym wyborem podczas chłodnych wieczorów, gdy potrzebujemy dodatkowego komfortu i ciepła. Napar ten sprawdza się również doskonale jako towarzysz spotkań z przyjaciółmi, ze względu na niebanalną, kremową konsystencję o iście deserowym charakterze. Masala Czaj świetnie komponuje się przy tym z ciastami – zarówno tymi o orientalnych smakach, jak i z klasycznymi wypiekami czy lodami. 

Ciekawostka! 

W Indiach Masala Czaj pije się o poranku jako energetyczny start dnia. Popołudniowa przerwa to kolejny moment, gdy zapach herbaty korzennej króluje w indyjskich domach i na ulicach miast. Masala Czaj jest w tamtym regionie świata niebywale popularna! 

[product id="527, 526"]

Prosty przepis na Masala Czaj w domu!

Przygotowanie autentycznej Masala Czaj nie wymaga specjalistycznego sprzętu ani trudno dostępnych składników. 

Lista składników potrzebnych do przygotowania Masala Czaj

  • Dwie filiżanki wody, 
  • jedna filiżanka mleka (najlepiej pełnotłustego), 
  • dwie łyżeczki czarnej herbaty – polecamy naszą egzotyczną Herbatę SAFARI Liściastą,
  • dwa strąki kardamonu (rozgniecione), 
  • jedna laska cynamonu, 
  • kawałek świeżego imbiru (około 2 cm, posiekany), 
  • dwa goździki, 
  • szczypta pieprzu, 
  • jedna gwiazdka anyżu. 

Sposób przygotowania Masala Czaj

Pierwszy krok to zagotowanie wody w rondelku. Do wrzącej wody dodaj wszystkie przyprawy i gotuj je przez około 5 minut na średnim ogniu. Ten czas pozwoli wodzie nabrać aromatów i smaku przypraw. Następnie dodaj herbatę i gotuj przez kolejne 2-3 minuty, aż napar nabierze intensywnej barwy. W kolejnym kroku dolej mleko i doprowadź całość ponownie do wrzenia. W tym momencie możesz również dodać cukier lub miód, jeśli preferujesz słodszą wersję napoju. Gdy herbata zacznie się gotować, zmniejsz ogień i pozwól jej bulgotać przez około minutę. Ostatni etap to odcedzanie herbaty. Przelej ją przez sitko do herbaty, by pozbyć mieszanki nadmiaru przypraw i liści herbaty. Masala Czaj najlepiej smakuje gorąca, więc podawaj ją od razu po przygotowaniu! 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium