Składniki:
- 3 jajka
- 500 gramów serka mascarpone
- ½ szklanki cukru
- ¾ szklanki espresso na bazie kawy Astra Tradycyjna
- 2 kieliszki amaretto
- Półtorej paczki biszkoptów (podłużnych lub okrągłych)
- kakao
- starta czekolada
Przygotowanie:
Żółtka ubij z cukrem, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Musi powstać biała masa. W oddzielnym naczyniu ubij białka na sztywną pianę.
Do masy z żółtkami dodaj serek mascarpone i miksuj przez około 2 minuty. Następnie zmniejsz moc miksera o połowę i zacznij dodawać białko. Miksuj, aż wszystkie składniki ładnie się połączą.
Kawę wymieszaj z amaretto i namocz w niej biszkopty. Wyłóż je na dno szklanek. Następnie nałóż na nie połowę masy z mascarpone. Układaj następne warstwy, aż do wyczerpania składników, jednak pamiętaj, żeby tą ostatnią była warstwa masy, a nie biszkoptów.
Wierzch obficie posyp kakao i tartą czekoladą. Odstaw do lodówki na około 5 godzin.
Sprawdź również produkty dostępne w sklepie Astra: