
Smak kawy zależy od wielu czynników. Najważniejsza jest jakość ziaren. Drugą kwestią są różnego rodzaju dodatki, których używamy (mleko, cukier, cynamon itp.). Trzeba zwracać uwagę także na odpowiednie przygotowanie naparu. Czasem jednak najlepsza kawa przyrządzana w ekspresie nie smakuje tak, jak powinna. U wielu osób rodzi się tutaj pytanie: dlaczego kawa z ekspresu jest kwaśna?
Kwaśność kawy nie jest tym samym, co jej kwasowość. Drugie pojęcie jest często efektem zamierzonym i jest delikatnie wyczuwalną nutą kwasową. Wspomniana kwaśność jest natomiast czymś niepożądanym. Warto więc pamiętać, że dobra kawa sama w sobie może charakteryzować się subtelną kwasowością, ale nie kwaśnością.
Kwaśna kawa z ekspresu – dlaczego jest to niekoniecznie wina kawy?
Oczywiście zdarzają się sytuacje, w których kwaśność może wynikać ze słabej jakości ziaren. W przypadku czołowych producentów kawy jest to jednak rzadkość. Sprawdzone firmy dokładnie kontrolują swoje produkty, ponieważ nie mogą ryzykować utraty uznania w oczach klientów. Skoro kawa danego producenta od wielu lat nam smakowała, to raczej nie należy doszukiwać się pogorszenia jej jakości. Jeśli to więc nie wina ziaren, to dlaczego kawa z ekspresu jest kwaśna? Czasem powód może być bardzo prosty. W przypadku kawy z mlekiem odpowiedzialny za to może być właśnie ten dodatek (mleko może być po prostu zepsute). Jak wiadomo najczęściej jednak przyczyną kwaśnego smaku jest sam ekspres. Warto zapoznać się z jego instrukcją obsługi, skalibrować odpowiednio ustawienia i parzyć kawę zgodnie z zaleceniami. Jeśli problem dalej istnieje może być to sygnałem, że ekspres jest zanieczyszczony. Jego nieprecyzyjne czyszczenie powoduje zaleganie w nim resztek kawy i osadzanie się kamienia. Ponowne zaparzanie „starej” kawy może niszczyć smak naparu a osad z kamienia dodatkowo spotęguje jego kwaśny smak. Trzeba pamiętać, że w przypadku sprawnego i czystego ekspresu nie ma mowy o nieprzyjemnym smaku kawy.
Kawa z ekspresu jest kwaśna – dlaczego tak nie musi być?
Jeśli pijąc regularnie kawę z ekspresu wyczuwamy jej kwaśny smak, to wcale nie musimy się do tego przyzwyczajać. Warto zająć się rozwiązaniem tego problemu i ponownie rozkoszować się smakiem naszego ulubionego naparu (szukaj w kawy sklep internetowy). Jakie kroki należy w tym celu wykonać?
- Dopasowanie kawy do rodzaju posiadanego ekspresu (ciemno palone ziarna do ekspresu kolbowego, ciśnieniowego i automatycznego, a jasno palone do przelewowego),
- Odpowiednie przechowywanie kawy (duża wilgoć, wysoka temperatura i nadmierny kontakt ze światłem może pogarszać jej smak),
- Regularne czyszczenie i odkamienianie ekspresu (należy wymieniać filtry na wodę, wypłukiwać resztki kawy i stosować specjalne preparaty czyszczące, a odkamienianie wykonywać średnio raz na 300 filiżanek),
- Profesjonalne serwisowanie ekspresu (samodzielna konserwacja urządzenia jest ważna, ale tylko specjaliści skutecznie zajmą się serwisem trudno dostępnych miejsc. Dlatego też raz na kilka lat warto oddać ekspres w ich ręce).