Blog

Jak parzyć herbatkę Rooibos?

Prezent dla absolwenta – co, warto podarować z okazji zakończenia etapu edukacji?

Rooibos, czyli napar z czerwonokrzewu afrykańskiego zyskuje coraz więcej zwolenników na całym świecie ze względu na swoje liczne właściwości. 

Parzenie herbatki Rooibos jest bardzo proste, dlatego z tym zadaniem poradzi sobie naprawdę każdy. 

Podpowiadamy, jak parzyć Rooibos oraz jakie właściwości ma ten rodzaj herbaty. 

Właściwości herbatki Rooibos

Czerwonokrzew, z którego powstaje Rooibos, uprawia się w górach Cederberg na terenie Republiki Południowej Afryki. Herbatka Rooibos posiada wiele właściwości zdrowotnych, dlatego cieszy się bardzo dużą popularnością. Mówi się, że Rooibos:

  • posiada witaminę C, która wzmacnia organizm i wspomaga odporność,
  • przyczynia się do obniżenia poziomu stresu,
  • zawiera kwasy fenolowe, które według ogólnodostępnych materiałów mogą mieć działanie rozkurczające. Dlatego warto go stosować podczas występowania problemów jelitowych lub menstruacyjnych,
  • zawiera żelazo, które jest tarczą ochronną przed infekcjami, 
  • nie zawiera w sobie kofeiny,
  • może być spożywana przez dzieci powyżej 3. Roku życia, a także osoby starsze, ponieważ nie zawiera w sobie teiny,
  • sprawdza się jako rozgrzewający napar spożywany tuż przed snem, ponieważ nie ma działania pobudzającego. 

Herbatka Rooibos to znakomite rozwiązanie dla każdego, kto lubi dbać o zdrowie. Rooibos jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnej herbaty czy kawy, dlatego zdobywa rzeszę fanów na całym świecie. 

Zastanawiasz się, jak odpowiednio parzyć herbatę Rooibos, aby zachwycała smakiem, a także dostarczała organizmowi potrzebnych witamin? Gwarantujemy, że parzenie herbaty Rooibos to bardzo łatwe zadanie, o czym piszemy w dalszej części artykułu.  

Parzenie Rooibos – o czym, należy pamiętać?

Parzenie Rooibos jest bardzo łatwe i przyjemne – z suszem herbaty postępuje się tak samo, jak w przypadku herbaty czarnej czy zielonej. Najlepszym sposobem na parzenie herbatki Rooibos jest wykorzystanie w tym celu papierowego filtra lub zaparzacza. Susz Rooibos jest bardzo drobny, dlatego różnego rodzaju sitka – nie filtrują naparu całkowicie. 

Rooibos należy zalać wrzątkiem i parzyć przez około 5-8 minut pod przykryciem. Czas parzenia zależy przede wszystkim od tego, jak mocny napar chcemy uzyskać. Co ciekawe, nawet jeśli herbatę będziemy trzymać dłużej, niż wskazuje na to instrukcja, to nadal napar będzie smakował równie dobrze. Herbatka Rooibos nie nabiera gorzkiego smaku pod wpływem wydłużenia czasu parzenia. Jest to spowodowane tym, że Rooibos to nie tradycyjna herbata, nie zawiera w sobie garbników, które odpowiadają za gorzki smak naparu. 

Dłuższe parzenie Rooibos wpłynie na zwiększenie intensywności naparu i jego aromatu. 

W podstawowej wersji herbatka Rooibos ma lekko miodowy posmak. Łączy się ją także z suszonymi malinami, grejpfrutem, brzoskwinią, czarnym bzem, a także z cytryną oraz imbirem. Szeroki wybór mieszanek sprawia, że każdy może wybrać swój ulubiony smak. 

Jeśli jesteś miłośnikiem herbaty, to koniecznie musisz spróbować herbatkę Rooibos, która z pewnością urzeknie Cię swoim smakiem, aromatem, a także wyjątkowym, czerwonym kolorem. 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium