Jak parzyć Yerba mate?
Yerba mate to ziołowy napar, który stworzony jest z liści i łodyżek Ostrokrzewu Paragwajskiego. Mówi się, że jest zdrowym zamiennikiem dobrze nam znanej kawy. Aczkolwiek w Polsce Yerba mate wciąż jest zbyt mało popularna. Najwięcej naparu spożywa się w Ameryce Południowej, choć tak naprawdę wywodzi się ona z Paragwaju. Wiele osób zastanawia się jak parzyć Yerba mate w odpowiedni sposób. Tak naprawdę nie ma w tym nic szczególnie trudnego. Wystarczy jedynie stosować się do kilku zasad, które za chwilkę Ci przedstawimy.
Najważniejsze atrybuty
Przed rozpoczęciem jakichkolwiek kroków związanych z parzeniem Yerba mate warto zaopatrzyć się w specjalne atrybuty, które tak naprawdę mają największe znaczenie w przygotowywaniu tego ziołowego napoju. Co będzie potrzebne? Bez wątpienia mate, czyli tradycyjne naczynie wytworzone z naturalnego owocu tykwy, które udekorowane jest metalem. Drugim i ostatnim już elementem jest bombilla, czyli metalowa rurka, która zakończona jest pozłacanym ustnikiem. Znajdujące się przy nim zgrubienie ma zarówno charakter dekoracyjny, jak i praktyczny. Pełni on bowiem funkcję chłodniczka. To wszystko, czego potrzebujesz do parzenia Yerba mate. Jednak należy pamiętać o odpowiednim przygotowaniu. O co chodzi? Już tłumaczymy.
Przygotowanie naczynia
- Przed użyciem mate należy wlać do niego wrzątek i pozostawić go na około 12 godzin.
- Następnie wylać całą wodę z naczynia i za pomocą łyżeczki w delikatny sposób oskrobać wnętrze mate z pestek oraz błonek. Aczkolwiek trzeba zwrócić szczególną uwagę na to, aby w żaden sposób nie uszkodzić znajdującego się we wnętrzu wyrostka owocu, który jest zakończeniem tykwy. Jeśli zostanie uszkodzony – naczynie zacznie przeciekać.
Pamiętaj, naczynie po oczyszczeniu nigdy nie będzie idealnie gładkie. Jednak bez obaw. Owoc, z tykwy jest jadalny i nieszkodliwy dla zdrowia. Może również wydalać z siebie wodę. Aczkolwiek to również jest zjawisko bardzo naturalne i nieprzeszkadzające w prawidłowym użytkowaniu.
Instrukcja jak zaparzyć yerbę krok po kroku
Po odpowiednim przygotowaniu atrybutów, najwyższy czas, aby zabrać się za przygotowywanie herbaty. Jak zaparzyć yerbę? Przedstawiamy prostą instrukcję w kilku krokach:
- Yerbę powinno się wsypać do kubka mniej więcej pomiędzy ¼ a ¾ jego wielkości. Tutaj decyzja należy do Ciebie. Im więcej ziół wsypiesz, tym uzyskasz bardziej intensywny smak.
- Następnie zioła należy zalać gorącą wodą, najlepiej w temperaturze wynoszącej pomiędzy 70 a 80 stopni Celsjusza. Doskonałym trikiem do uzyskania odpowiedniej temperatury jest wyłączenia czajnika tuż przed rozpoczęciem bulgotania wody.
- Kolejno należy włożyć bombillę, zalać zioła i odczekać mniej więcej pięć minut. I na tym koniec. Możesz zabierać się za picie. Pamiętaj jednak, aby podczas spożywania wywaru nie poruszać zbytnio bombillą, ponieważ w ten sposób może dojść do jej zatkania.
Właściwości Yerba mate
Warto spożywać ziołowy napar w postaci Yerba mate z wielu powodów. Przede wszystkim ma on działanie pobudzające. Ponadto wspomaga koncentrację, niweluje zmęczenie, działa rozluźniająco. Dodatkowo jest rekomendowany jako wspomagacz w leczeniu wielu dolegliwości takich jak między innymi: depresja, nadwaga, zbyt wysoki cholesterol, nadciśnienie, czy artretyzm. Lista pozytywnych właściwości jest naprawdę długa. Yerba mate to połączenie wielu witamin i substancji, które działają regenerująco na pracę całego organizmu. Warto więc wybierać ją jako zamiennik kawy. Aczkolwiek ze względu na jej działanie pobudzające trzeba pamiętać, żeby jej nie przedawkować. Wówczas może mieć to negatywne konsekwencje takie jak: nadmierne pobudzenie, czy rozdrażnienie.
Sprawdź również produkty dostępne w sklepie Astra: