Blog
Pochodzenie, smak i przygotowanie – jaka kawa ziarnista jest najlepsza?
Pochodzenie, smak i przygotowanie – jaka kawa ziarnista jest najlepsza?

Pochodzenie, smak i przygotowanie – jaka kawa ziarnista jest najlepsza?

Kawa może być bardzo różnorodna. Nawet w przypadku samej kawy ziarnistej jej smak może być intensywny, delikatny, gorzki lub słodki. Dużą rolę odgrywa tutaj rodzaj ziaren i ich producent. To, jaka kawa ziarnista jest najlepsza, zależy więc od wielu czynników. Oczywiście jednym z nich są indywidualne preferencje, ale nie tylko one są ważne. Co jeszcze jest istotne podczas wyboru najlepszej kawy? Sprawdźmy!

Mówiąc o kawie, praktycznie nie da się uniknąć tematyki jej pochodzenia. Czołowi eksporterzy kawy od wieków toczą spór o to, jaka kawa ziarnista jest najlepsza na świecie. Do najbardziej popularnych i najlepszych gatunkowo zalicza się ziarna, które pochodzą z tzw. pasma kawowego (m.in. Brazylia, Etiopia, Kolumbia, Gwatemala czy Kostaryka). Pochodzenie jest bardzo ważne, ale jednak nie najważniejsze.

Arabica czy robusta – jaka kawa ziarnista jest najlepsza?

Jak wiadomo, robusta cechuje się zdecydowanie większą ilością kofeiny niż arabica, dlatego też lepiej nas pobudza. Posiada jednak ostrzejszy i bardziej gorzki smak, stąd najczęściej wybieranym gatunkiem kawy jest arabica (łagodna, słodkawa). Warto jednak pamiętać, że na pytanie, jaka kawa ziarnista jest najlepsza, wcale nie musimy odpowiadać jednoznacznie – arabica lub robusta. Oba gatunki można ze sobą połączyć w odpowiednich proporcjach, tworząc pobudzającą kawę o smacznym, delikatnym smaku z subtelną nutą kwasowości. Przykładem może być tutaj kawa Astra More Classic lub Astra More Espresso.

Jaka kawa ziarnista jest najlepsza dla Ciebie?

Wybór najlepszej dla siebie kawy ziarnistej uzależniony jest od tego, jaki smak lubimy najbardziej. Osoby preferujące delikatność i różnorodne połączenia smakowe mogą sięgnąć po kawę ziarnistą Astra Łagodna Espresso (wyczuwalny smak owoców, czekolady i orzechów). Dla zwolenników wyłącznie orzechowych aromatów z lekko pikantną nutą dobrym rozwiązaniem może się okazać kawa świata z Indii. Szukając odpowiedniego profilu smakowego, warto zwracać uwagę na opisy danych kaw. Znacząco ułatwiają one podjęcie właściwej decyzji.

A jaka kawa ziarnista jest najlepsza do ekspresu?

To jaka kawa ziarnista jest najlepsza do ekspresu, zależy od rodzaju urządzenia. Jeśli posiadasz ekspres automatyczny lub kolbowy, to zdecydowanie najlepszą opcją będzie kawa ciemno palona (ewentualnie średnio palona). Rekomendowana jest ona także podczas przygotowywania espresso w ekspresie ciśnieniowym (w innym razie stanie się ono nieprzyjemnie kwaśne). Natomiast w przypadku ekspresów przelewowych lepiej sprawdzą się ziarna jasno wypalane – przy krótkim kontakcie z wodą zdecydowanie mocniej uwolnią swój aromat, dlatego też będą bardziej wyraziste w smaku.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium