Blog

Smak a pochodzenie – jaka yerba mate na początek?

Smak a pochodzenie – jaka yerba mate na początek?

Choć yerba mate stała się w naszym kraju już dość popularna, to wciąż wiele osób kojarzy ten napój jedynie z nazwy. Dla wielu miłośników yerby może być to szokujące, ale naprawdę duża grupa Polaków nie wie nawet, jak ona smakuje. Ze względu na właściwości część z nich chce jednak to zmienić, dlatego też tym razem postaramy się wskazać, jaka yerba mate będzie najlepszym wyborem dla początkujących i czym różni się smak jej poszczególnych rodzajów.

Yerba mate jest naparem, który powstaje z liści ostrokrzewu paragwajskiego (charakteryzują się kolorem zielonym). Popularność zyskał on nie tylko ze względu na smak, ale też niesamowite właściwości. Z czego słynie ten napój? Przede wszystkim z działania pobudzającego i oczyszczającego. Smak yerby zależy natomiast od jej konkretnego rodzaju, a podział dokonywany jest tutaj na dwa sposoby. Żeby ustalić więc jaka yerba mate będzie najlepsza na początek, musimy przyjrzeć się poszczególnym odmianom.

Jaka yerba mate jest wytwarzana?

Podziału yerba mate dokonuje się ze względu na pochodzenie oraz skład. Produkowana ona jest głównie w trzech krajach, dlatego też można wyszczególnić takie odmiany, jak:

  • yerba paragwajska,
  • yerba brazylijska,
  • yerba argentyńska,
  • yerba urugwajska (nie jest produkowana w tym kraju, ale ten rodzaj jest tam najbardziej popularny).

Jaką yerba mate możemy wyróżnić, jeśli weźmiemy pod uwagę skład? Tutaj podział wygląda następująco:

  • yerba klasyczna (nie posiada dodatków smakowych),
  • yerba smakowa (z dodatkiem owoców lub ziół).

Jaka yerba najlepsza w smaku?

Podobno o gustach się nie dyskutuje i jest w tym trochę prawdy, ponieważ to, jaka yerba mate smakuje najlepiej jest kwestią sporną. Jeśli weźmiemy pod uwagę popularność, to zdecydowanie najczęściej wybierany jest napar klasyczny produkowany w Paragwaju. Z pewnością przypadnie on do gustu miłośnikom lekko dymnego aromatu i mocnego działania. Smak może się jednak różnić w zależności od ilości słońca na plantacji, substancji mineralnych w glebie i okresie zbierania liści. Jest on jednak zwykle dość wyrazisty. Zwolennicy bardziej słodkich smaków zdecydowanie opowiedzą się natomiast po stronie yerby brazylijskiej (ma delikatny aromat trawy).

[product id="523, 524, 525, 547"]

Jaka yerba mate na początek?

Osoby, które dopiero zaczynają przygodę z yerba mate, muszą przyzwyczaić się do jej charakterystycznego smaku. Dlatego na pytanie, jaka yerba najlepsza na początek, najlepiej odpowiedzieć, że delikatna. Mocne napary mogą zniechęcić do dalszego degustowania, a jak wiadomo, nasze kubki smakowe często dość powoli przekonują się do nowych rzeczy. Dlatego też najczęściej na początek poleca się yerbę argentyńską. Posiada bardzo subtelny, lekko gorzki smak i o wiele mniejszą ilość pyłu, który dla początkujących może być kłopotliwy. Na początku dobrym pomysłem może okazać się też postawienie na smakowe yerba mate. Dzięki dodatkom w formie owoców lub ziół smak tego napoju będzie bardziej przypominał herbatę owocową. Ten rodzaj yerby daje naprawdę wiele możliwości, dlatego też wydaje się najbardziej uniwersalny. Zachęcamy jednak do próbowania wielu odmian yerba maty, a także innych naparów, takich jak herbata rooibos, czy herbaty sezonowe, które można znaleźć w naszej ofercie.

 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium