Blog

Najpopularniejsze metody parzenia kawy!

Najpopularniejsze metody parzenia kawy!

Świat kaw potrafi przyprawić o prawdziwy zawrót głowy. Rodzajów kaw czy aromatów jest naprawdę wiele, a prawdziwy kawosz z pewnością chętnie odkrywa ich coraz to nowsze oblicza. Warto jednak podkreślić, że na doznania smakowe nie tylko wpływa pochodzenie ziaren czy sposób ich obróbki w palarniach. Niebywale ważna jest sama metoda parzenia. W artykule przedstawimy Ci kilka znanych technik. Poznasz też przykłady alternatywnych metod parzenia kawy! Zapraszamy do wspólnej podróży… Nie zapomnij zabrać ze sobą swojej ulubionej filiżanki z naparem naszej autorskiej marki ASTRA! 

Lista popularnych metod parzenia kawy 

Popularne metody parzenia kawy wykorzystują różne techniki wydobywania z całych lub zmielonych ziaren prawdziwego bogactwa smaków i esencji. Wielu z nas słyszało o technice przelewowej, ciśnieniowej, a także o gotowaniu kawy, jej infuzji czy perkolacji. Najbardziej znana jest wspomniana metoda przelewowa, ale coraz popularniejsze są metody immersyjne, gdzie do separacji fusów wykorzystuje się papierowe filtry. Jeśli chodzi zaś o najchętniej stosowane rozwiązania, należą do nich: 

Parzenie kawy w ekspresie ciśnieniowym 

Parzenie kawy w ekspresach ciśnieniowych jest szybkie i mocno spopularyzowane. Nie wymaga wiedzy dotyczącej rodzajów ziaren, a prawidłowe przygotowanie naparu polega na podążaniu za wskazaniami producenta urządzenia. Jeśli szukasz kaw idealnych do parzenia w ekspresie w domu czy też w biurze, koniecznie wybierz nasze autorskie kawy ziarniste ASTRA z kolekcji Kawy Świata! Doskonale nadają się one również do parzenia w ekspresie kolbowym czy dripie. 

French Press i jego coraz większa popularność w Polsce 

French Press to metoda oparta o wykorzystanie urządzenia do immersyjnego zaparzania kawy. Przyjmuje ono kształt szklanego dzbanka z tłokiem zakończonym metalowym sitkiem. Przygotowanie kawowego napoju jest przy tym niebywale łatwe – wystarczy w dzbanku umieścić zmielone ziarna, zalać je gorącą wodą, a następnie zamieszać. Istotna jest też infuzja! Metoda French Press wymaga czasu  potrzebnego do separacji fusów. Po niej wystarczy nacisnąć specjalny tłok, by móc cieszyć się aromatycznym naparem! Cechuje się on wyrazistością, szorstkością i sporą dawką kofeiny. Kawą idealną do French Press są nasze autorskie receptury:

„Klasyczna” kawiarka

Kawiarki to urządzenia do parzenia kaw, które wyróżniają się prostą budową i klasycznym wyglądem. Często wręczane są miłośnikom kaw na prezent. Ich użycie wymaga podstawowej wiedzy dotyczącej świata brązowych naparów! Przede wszystkim parzenie kaw w kawiarce narzuca obowiązek samodzielnego mielenia ziaren w młynku żarnowym – ziarna muszą być mielone na świeżo! W ramach eksperymentów ze smakami warto sięgnąć po mieszanki zwane blendami kaw. 

Drip – przelewowa metoda parzenia kawy 

Drip jest popularnym urządzeniem, które pozwala na parzenie kawy metodą przelewową. Przypomina naczynie z lejkiem, w którym umieszcza się filtr i zmieloną kawę. Napar po odseparowaniu fusów jest gotowy do spożycia, gwarantując wysokiej jakości napój pełen niezwykłych aromatów. Dla ostatecznego smaku niebywale ważne jest to, by zmielić ziarna na świeżo. Do metody przelewowej polecamy stosować kawę ziarnistą ASTRA PROFESSIONAL

Poznaj przykłady alternatywnych metod parzenia kaw 

Alternatywne metody parzenia kaw powstają dzięki prawdziwym pasjonatom brązowych naparów. Ich podróż nigdy się nie kończy, a jej wynikiem są właśnie nowe techniki, a nawet i urządzenia. Warto jednak podkreślić, że wiele alternatywnych metod parzenia zdaje się niecodziennych w naszym kręgu kulturowym. Mogą one pochodzić zatem z różnych zakątków świata, gwarantując nowe doznania smakowe oraz cenne doświadczenie. Oto przykład kilku metod parzenia, które w Polsce uznaje się za „alternatywne”: 

Parzenie kawy w syfonie 

To jedna z najstarszych metod parzenia, która znana była w Japonii. Obecny wygląd urządzenia do zaparzania kawy – syfonu – opracowała według różnych podań francuska gospodyni domowa lub też szkocki inżynier morski. Obecnie sprzęty tego typu oferują m.in. marki HARIO i YAMA. Czym zachwyca kawoszy ich technologia? Syfon przypomina budową przyrząd laboratoryjny, a kawę parzy się w nim niemalże z precyzją naukowca przeprowadzającego eksperymenty. Takie parzenie to zatem gwarancja zabawy oraz nieziemskiego efektu! Kawa przygotowywana z użyciem syfonu zapewnia żywy smak z wyraźną nutką słodkości. 

Cold brew, czyli kawa na zimno! 

Cold brew to doskonały napój kawowy na lato. Przygotowuje się go bez wykorzystania specjalnych zaparzaczy. Wystarczą ziarna kawy jasno palonej, które po zmieleniu należy moczyć w zimnej wodzie. Kawa gotowa będzie jednak dopiero po kilku godzinach, kiedy to płyn wydobędzie wszystkie ekstrakty i całe naturalne bogactwo smakowe. Warto wiedzieć, że cold brew najlepiej przygotowywać w większych ilościach tak, by móc przechowywać napój w lodówce. Zapewni Ci on więcej kofeiny niż kawa parzona standardowymi metodami. 

Chemex – kawa ze szklanego naczynia

Parzenie kawy metodą Chemex polega na wykorzystaniu pięknego szklanego naczynia w kształcie klepsydry. Ważne jest również zastosowanie papierowych filtrów, które umieszcza się w górnej części zaparzacza. Zalanie go gorącą wodą pozwala na wydobycie z mocno zmielonych ziaren najlepszych ekstraktów. Czysta, lekka i klarowna kawa spływa przez zwężenie do naczynia dolnego, gwarantując wyjątkowy napój kofeinowy z nutką odświeżającej kwasowość i dużą dawką soczystości.

AeroPress, czyli immersyjne zaparzanie kawy 

Aeropress to sprzęt do kawy, który wykorzystuje technikę immersyjnego zaparzania. Urządzenie złożone jest z polipropylenowego cylindra, sitka i tłoka, który jest zakończony uszczelką. Taki zestaw umożliwia łatwe manipulowanie grubością mielenia, dozą kawy i czasem jej parzenia. Tym samym można eksperymentować i uzyskiwać rozmaite typy naparów.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium