Blog
Mocno kawowe muffiny czekoladowe - przepis
Mocno kawowe muffiny czekoladowe - przepis

Składniki:

Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
150g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżka kakao
140g miękkiego masła
140g cukru
2 jajka
1 shot espresso na bazie kawy Astra Professional Espresso
50g gorzkiej czekolady o zwartości kakao minimum 60%
2-4 łyżki maślanki (możemy zastąpić mlekiem)


Krem:
250g serka mascarpone
120-130g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
2-4 łyżeczki cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku)
1 shot epsresso na bazie kawy Astra Professional Espresso
1 łyżka kakao



Przygotowanie:

Ciasto:
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej (czyli w miseczce znajdującej się nad gotującą się wodą).

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao.

Masło ucieramy z cukrem mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 3-4 minuty. Następnie dodajć po jednym jajku, po każdym dodaniu przez chwilę ucierać mikserem, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Na koniec dodać kawę i ponownie zmiksować.

 

Do maślanej masy dodać suche składniki, roztopioną czekoladę i maślankę, następnie krótko mieszać do połączenia składników.

Ciasto przekłożyć do formy na muffiny wyłożonej papierowymi foremkami. Babeczki piec w temperaturze 200oC na funkcji góra-dół przez około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.


Krem:
Kawę wymieszać i odstawić do ostygnięcia.

Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem.

Kawę dodać do serka mascarpone i wymieszać.

Do serka dodać śmietanę i krótko wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Gotowy krem przełożyć do szprycy i ozdobić nim wierzch babeczek.

 

Sprawdź również produkty dostępne w sklepie Astra:

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium