Składniki:
Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
150g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżka kakao
140g miękkiego masła
140g cukru
2 jajka
1 shot espresso na bazie kawy Astra Professional Espresso
50g gorzkiej czekolady o zwartości kakao minimum 60%
2-4 łyżki maślanki (możemy zastąpić mlekiem)
Krem:
250g serka mascarpone
120-130g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
2-4 łyżeczki cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku)
1 shot epsresso na bazie kawy Astra Professional Espresso
1 łyżka kakao
Przygotowanie:
Ciasto:
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej (czyli w miseczce znajdującej się nad gotującą się wodą).
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao.
Masło ucieramy z cukrem mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 3-4 minuty. Następnie dodajć po jednym jajku, po każdym dodaniu przez chwilę ucierać mikserem, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Na koniec dodać kawę i ponownie zmiksować.
Do maślanej masy dodać suche składniki, roztopioną czekoladę i maślankę, następnie krótko mieszać do połączenia składników.
Ciasto przekłożyć do formy na muffiny wyłożonej papierowymi foremkami. Babeczki piec w temperaturze 200oC na funkcji góra-dół przez około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Krem:
Kawę wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
Kawę dodać do serka mascarpone i wymieszać.
Do serka dodać śmietanę i krótko wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Gotowy krem przełożyć do szprycy i ozdobić nim wierzch babeczek.
Sprawdź również produkty dostępne w sklepie Astra: