Zastanawiałeś się kiedyś, jak wygląda proces palenia kawy i jak wpływa na jej smak czy aromat stopień wypalenia? Jeśli nie, koniecznie zapoznaj się z naszym wpisem. Poznaj podstawy produkcji najlepszych kaw świata, a my zachęcimy Cię również do skosztowania naszych autorskich blendów – kaw MORE! palonych wedle unikalnej receptury oraz trzystopniowej technologii oczyszczania i palenia ziaren. Zaparz ulubioną kawę i rozpocznij podróż po świecie „brązowego złota”!
O procesie palenia kawy słów kilka
Czy wiesz, że surowe ziarna kawy wcale nie są brązowe czy też czarne? Większość z nich wyróżnia się szaro-zielonkawą barwą. Ponadto ziarna kawy przed procesem palenia są twarde i oczywiście niejadalne (dostępne są zielone ziarna kawy do przygotowania naparów bogatych w kwas chlorogenowy). Swój charakterystyczny, znany wszystkim kolor zawdzięczają złożonemu procesowi, który składa się na wiele etapów. W pierwszej kolejności ważne jest oczyszczenie i selekcja ziaren kawowca. Dopiero później palarnie rozpoczynają kilka faz, których nie można pominąć. Najczęściej realizowane są one wedle własnych unikalnych procesów, ale w uogólnieniu wyróżnić można¹:
- fazę suszenia,
- fazę żółknięcia,
- fazę pierwszego pęknięcia,
- fazę dojrzewania,
- fazę drugiego pęknięcia,
- fazę chłodzenia.
Sam proces wypalania odbywa się w specjalistycznym piecu, gdzie ziarna kawy poddawane są działaniu wysokich temperatur. Ponadto wirują one w bębnie, tracąc nadmiar wody. To wtedy ziarna zmniejszają swoją wagę nawet o połowę, zwiększając zaś swoją objętość! Prócz tego kawa zmienia swoją barwę.
Warto wiedzieć! Im lżej wypalone są ziarna kawy, tym bardziej odczuwalny jest ich kwaskowy smak, a także naturalne aromaty. Intensywne palenie sprawia, że kawa zmienia swój profil – często zbliżony do orzechowo-czekoladowego. Należy też obalić pewien mit! Mocno wypalane ziarna kawy wcale nie mają więcej kofeiny, mimo silniejszego smaku.
¹Stanisław Popek, Michał Halagarda, Wstępna ocena wpływu temperatury upalenia kawy na jakość produktu i naparów kawowych, Zesz. Nauk. UEK, 2022, 1(995): 81–93.
Kawy MORE! Trzystopniowa technologia oczyszczania i palenia ziaren
Każda palarnia kawy i autorska marka kaw produkuje swoje wyroby w unikalny sposób, uzyskując wybrane dla każdej receptury stopnie palenia. Zachęcamy zatem do zapoznania się z unikalnością naszej technologii, która opiera się na trzystopniowym procesie oczyszczania i wypalania ziaren. Autorska metoda, którą stosujemy, uwzględnia konieczność palenia kawy w ścisłym reżimie temperatur i w stale kontrolowanym środowisku. Efekt? Gwarancja uzyskania 100% czystej esencji smaku i aromatu kawy MORE!
To jednak nie wszystko! Nasze autorskie blendy aromatycznej kawy More! to wyselekcjonowane mieszanki produkowane według najbardziej rygorystycznych standardów BRC. Stawiamy na wysoką jakość produktów, a za oznaczenie poziomu zawartości kofeiny w naszych produktach odpowiada laboratorium J.S.HAMILTON. Chcesz wiedzieć więcej? Kliknij link i zanurz się w aromatycznym świecie kaw MORE!
AROMATYCZNA KAWA MORE! WIĘCEJ KAWY. WIECEJ PASJI. WIĘCEJ ŻYCIA!
Stopnie palenia kawy a wyczuwalne nuty i aromaty
Stopnie palenia kawy to pewna, umowna skala, którą – często wedle własnych wewnętrznych procedur – stosują palarnie kaw i ich producenci. Skala ta pozwala wskazać na intensywność, aromaty oraz nuty smakowe później przygotowywanego naparu. W uproszczeniu można przyjąć, iż jaśniejsze palenie ziaren to gwarancja zachowania owocowych, kwaskowatych tonów. Średnie palenie wpływa na silniejszą karmelizację cukrów, zawartych w kawie, czego efektem jest wyraźniejsza słodycz. Palenie dłuższe sprawia, że słodkie tony ustępują goryczy – dobrze przeprowadzony proces sprawia, że ciemne ziarna (na granicy barwy brązowej i ciemnobrązowej) cechują się posmakiem czekoladowym, a nawet przez niektórych określanych: tytoniowym. Taka kawa niemalże całkowicie pozbawiona jest tonów kwasowości (nadal są one wyczuwalne).
4 podstawowe stopnie wypalania ziaren kaw
Jak już wspomniano, różne palarnie kaw mogą wyznaczać własny podział stopni wypalania kaw. Nie ma zatem ujednolicenia wśród profesjonalnych roasterów, ale przyjmuje się, iż owych stopni jest kilka - uznaje się je za podstawowe. Oto one:
- Palenie jasne – ziarna są delikatnie muśnięte brązem, przypominając barwę cynamonu. Taka kawa ma łagodny smak i wyróżnia się swoją lekkością oraz delikatnością. Ponadto jest naturalnie kwaskowata, lekko cytrusowa, a nawet orzeźwiająca. Warto podkreślić, że kawy jasno palone zawsze zachowują swój naturalny owocowy bukiet aromatów oraz wysoki poziom zawartości kofeiny!
- Palenie średnie – ziarna stają się lekko brązowe, a ich smak po zaparzeniu jest zrównoważony. Kawosz spotka się z naturalną, osłabioną kwasowością oraz doskonale wyczuwalnym aromatem. W kawach średnio wypalanych wyczuwalny jest często posmak lekkiej goryczki, a napój zawiera sporą dawkę kofeiny. Cechą charakterystyczną takich kaw jest wydłużony posmak, wyczuwalny na podniebieniu.
- Palenie średnio ciemne – sprawia, że ziarna są mocno brązowe przy ich niewielkim stopniu kwasowości. Wyczuwalna jest delikatna, przyjemna goryczka, a także silny aromat kawy, przez wielu określanych jako mocny i ciężki. Przypomina on również posmak czekolady, co wynika z procesu karmelizacji, nadającego ziarnom słodkawych nut.
- Palenie bardzo ciemne (kawy mocno palone) – mowa o paleniu pełnym, którego rezultatem są bardzo ciemne, niemalże czarne ziarna o doskonale błyszczącej powierzchni. Taka kawa zyskuje wyraźnej goryczy niemalże bez naturalnej kwasowości. Kawy mocno palone mają niższą zawartość kofeiny. Pozbawione są też zwykle cytrusowych nut smakowych. Ustępują one posmakowi czekolady oraz orzecha.
Sprawdź również: