Blog

Jak przyrządzić idealne espresso krok po kroku?

Jak przyrządzić idealne espresso krok po kroku?

Chcesz przyrządzić idealne espresso? Nie wiesz jaką kawę wybrać, by napar miał prawdziwy włoski smak? Potrzebujesz wskazanych proporcji, które pozwolą Ci na tworzenie espresso niczym z najlepszych rzymskich kawiarni? Skorzystaj z naszego poradnika i koniecznie zapoznaj się z naszymi autorskimi kawami m.in. z linii MORE! 

Idealne włoskie espresso w liczbach! 

Czy wiesz, że idealne włoskie espresso podlega ściśle określonym normom według Narodowego Instytutu Włoskiego Espresso (INEI)! Podaje on, iż idealną porcją zmielonej kawy jest 7 gramów przy temperaturze wody do parzenia sięgającej 88 stopni Celsjusza. Ponadto przyrządzone espresso należy spożywać po delikatnym ostudzeniu napoju – napar kawowy powinien cechować się temperaturą 67 stopni w filiżance, najlepiej porcelanowej lub wykonanej z wysokie jakości ceramiki. To jednak nie koniec wytycznych, które podaje Instytut Włoskiego Espresso! 

Włosi uznają za najlepszy czas zaparzania espresso 25 sekund. Ilość napoju powinna zaś wynosić 25 mililitrów. Dobrze dobrane i idealnie zmielone ziarenka kawy muszą również zagwarantować kawoszowi doskonały stopień zawartości kofeiny – w standardzie zapisano 100 mg na filiżankę. Brzmi jak przepis precyzyjnego szaleńca? Być może, ale efekt jest powalający! Kawa sporządzana wedle opisanych wytycznych pobudza wszystkie kubki smakowe… i duszę. Zapewnia również olbrzymi zastrzyk energii! 

[product id="548, 566, 507, 567"]

Espresso w domu – na co zwrócić uwagę? 

Jeśli chcesz przygotować w domu wyśmienite espresso, którym oczarujesz gości, nie tylko musisz przestrzegać opisanych powyżej proporcji czy temperaturowych wytycznych. Niezwykle ważne jest także to, by przestrzegać kilku zasad, sprzyjającym tworzeniu wybitnego wręcz naparu kawowego w iście włoskim stylu. Pamiętaj zatem o tym, by: 

  1. Espresso przygotowywać tylko z najwyższej klasy kaw ziarnistych lub mielonych. Twoja mieszanka kawy espresso koniecznie musi zawierać naturalne połączenie robusty i arabiki w odpowiednich proporcjach. Tylko wtedy liczyć można na bogaty bukiet aromatów i smaków zaparzonej kawy. 
  2. W przypadku stosowania kawy ziarnistej dobrze zmielić ją przy użyciu specjalnego sprzętu. Możesz do tego wykorzystać: młynek ręczny, młynek żarnowy lub młynek automatyczny. 
  3. Zaparzać espresso właściwą metodą parzenia. Najprostszym sposobem na idealną włoską kawę jest zastosowanie dobrej klasy ekspresu ciśnieniowego. Powinien on generować ciśnienie o wartości około 15 barów.  
  4. Stosować odpowiedni płyn do espresso. Warto obalić popularny mit, który mówi o tym, że najlepszą wodą do parzenia espresso jest butelkowana woda mineralna lub źródlana. Nie jest to najlepszy pomysł. Lepiej sprawdzi się woda z kranu, ale koniecznie po przefiltrowaniu
  5. Regularnie czyścić ekspres do kawy. Jego pokryte kamieniem elementy mogą wpłynąć na pogorszony smak espresso. 
  6. Podawać włoskie espresso we właściwym naczyniu – filiżance ceramicznej lub porcelanowej o pojemności przynajmniej 30 ml. Nie zapomnij również o przygotowaniu szklanki czystej wody o temperaturze pokojowej. Jej spożycie ma oczyścić kubki smakowe i przygotować je na picie espresso. Kilka łyków zostaw na koniec, by pozbyć się z podniebienia tzw. aftertaste. 

Na jaką kawę espresso warto się zdecydować? 

Wyjątkowe espresso koniecznie musi być przygotowane z wysokiej klasy mieszanek kawy arabiki i robusty. Znajdziesz je w ofercie naszego sklepu i to z gwarancją atrakcyjnych cen oraz szybkiej dostawy pod wskazany adres. Jakie kawy espresso szczególnie polecamy naszym klientom? Oto 3 niezastąpione rodzaje, które pokocha każdy kawosz uwielbiający włoski smak napojów kofeinowych:

  • KAWA ASTRA PROFESSIONAL ESPRESSO MIELONA 250G – przyjemny smak gorzkiej czekolady i miodu z obfitą pianką? To właśnie oferujemy Ci dzięki zastosowaniu autorskiej technologii: kontrolowany proces palenia trzystopniowego. Kawa jest idealnie zmielona i gotowa do parzenia! 
  • KAWA ASTRA PROFESSIONAL ESPRESSO ZIARNISTA 1KG – to unikalna mieszanka ziaren z Ameryki Łacińskiej, Afryki oraz Azji. Zachwyci Cię intensywnym smakiem oraz aromatem gorzkiej czekolady… i miodu! 
  • KAWA ASTRA MORE ESPRESSO ZIARNISTA 1KG – prawdziwa gratka dla miłośników espresso z wyczuwalnymi nutami suszonych owoców i kakao. Wypalana w kontrolowanym, trzystopniowym procesie palenia z ziaren Ameryki Łacińskiej i Azji: 60% arabica, 40% robusta
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium