
Espresso to nie tylko mocna, czarna kawa w malutkiej, najlepiej porcelanowej filiżance. To cała filozofia parzenia i kultury spożycia, która dała początek dziesiątkom różnorodnych napojów kawowych. Każdy z nich ma swój unikalny smak. Inaczej się również je przygotowuje, a nawet dana kawa może być idealna na inną okazję. Poznaj wraz z nami fascynujący świat espresso i znajdź swoją ulubioną wersję tego szlachetnego napoju!
Czym wyróżnia się tradycyjne espresso?
Klasyczne espresso stanowi swoistą podstawę kultury kawowej i punkt wyjścia dla wszystkich innych wariantów tego napoju. Warto podkreślić, że jest to prawdziwa esencja kawy uzyskiwana przez przepuszczenie gorącej wody pod wysokim ciśnieniem przez precyzyjnie zmielone ziarna. O czym jednak należy bezsprzecznie pamiętać przy przygotowywaniu espresso?
Idealne espresso powinno mieć objętość 25-30 ml. Powinno być parzone przez około 25-30 sekund. Charakterystycznym elementem jest crema, czyli gęsta, złocisto-brązowa pianka na powierzchni, świadcząca o prawidłowym procesie ekstrakcji. Zatrzymuje ona aromaty i nadaje espresso charakterystycznego, bardzo intensywnego, „mocnego” smaku.
Tradycyjne espresso wyróżnia się również temperaturą parzenia (88-92°C) oraz precyzyjnymi parametrami mielenia ziaren. Rezultatem jest napój o złożonym profilu smakowym, w którym można wyczuć nuty czekoladowe, orzechowe, a czasem nawet owocowe, czego potwierdzeniem jest nasza autorska Kawa Astra Łagodna Espresso przeznaczona do parzenia w ekspresach ciśnieniowych, a nawet przelewowych!
Najpopularniejsze rodzaje espresso, czyli 8 kaw, których musisz spróbować!
Świat espresso to fascynująca podróż przez różnorodne smaki i tekstury. Przedstawiamy 8 wyjątkowych rodzajów espresso, które warto spróbować w kawiarniach. Bez trudu przygotujesz je również sam w domu, oczywiście wcześniej wybierając dobrą kawę do ekspresu – kawę mieloną lub kawę ziarnistą!
01 Espresso doppio, czyli podwójne espresso, to kawa dla wszystkich tych, którzy potrzebują sporej dawki energii. To dokładnie dwa razy więcej klasycznego espresso, przygotowanego w identyczny sposób, ale z podwójną ilością kawy i wody. Będzie to około 60 ml intensywnego napoju o wyrazistym smaku!
02 Lungo to propozycja dla miłośników większej objętości napoju, ale wciąż poszukujących intensywnego smaku. W tym wariancie przez zmieloną kawę przepuszcza się więcej wody, uzyskując około 60-80 ml napoju. Lungo charakteryzuje się nieco łagodniejszym smakiem niż klasyczne espresso, zachowując jednocześnie jego wyrazisty charakter.
03 Americano to po prostu kawa po amerykańsku. W jej przypadku do espresso dodaje się gorącą wodę, tym samym uzyskując napój o większej objętości oraz o łagodniejszym smaku. Warto podkreślić, że jest to doskonała propozycja na spotkania z przyjaciółmi, gdy chcemy delektować się kawą przez dłuższy czas.
04 Espresso ristretto to najbardziej skoncentrowana forma espresso. Aby przygotować taką kawę, należy użyć tej samej ilości zmielonych ziaren co w klasycznym espresso, ale przy tym mniejszej ilości wody. Rezultatem jest intensywnie kawa o niezwykle bogatym aromacie. Taka kawa to około 15-20 ml napoju pełnego kofeiny.
05 Espresso con panna to eleganckie połączenie espresso z delikatną bitą śmietaną. Śmietana łagodzi intensywność kawy, dodając jej kremowej tekstury i subtelnej słodyczy. Espresso con panna to świetny pomysł na kawowy deser!
06 Espresso macchiato to klasyk wśród kawowych wariacji. Do espresso dodaje się niewielką ilość spienionego mleka. Dzięki temu kawa ma łagodniejszy smak, ale zachowuje jednocześnie wyrazisty charakter espresso. Ta wersja cieszy się dużą popularnością na całym świecie, również i w Polsce. Nie myl jednak espresso macchiato z latte macchiato.
07 Espresso Romano to intrygujące połączenie espresso z cytryną! Skórka cytrynowa dodaje kawie cytrusowej świeżości i podkreśla jej naturalne aromaty. Taka orzeźwiająca propozycja prosto z Włoch szczególnie ceniona jest w okresie letnim.
08 Espresso affogato to deserowa wariacja łącząca espresso z gałką lodów waniliowych. Gorąca kawa wylana na zimne lody tworzy fascynujący kontrast temperatur i smaków. To wyśmienite zakończenie obiadu lub Twój nowy sposób na popołudniową przyjemność. Pamiętaj o właściwych proporcjach – duża porcja lodów i niewielka ilość tradycyjnego espresso.
Espresso w Twoim domu lub biurze? Postaw na mieszanki kaw ASTRA
Przygotowanie doskonałego espresso w warunkach domowych lub biurowych wymaga nie tylko odpowiedniego sprzętu, ale przede wszystkim wysokiej jakości ziaren. Koniecznie spróbuj mieszanek kaw ASTRA, które zostały skomponowane m.in. z myślą o ekspresach ciśnieniowych i perfekcyjnym espresso. Starannie wyselekcjonowane ziarna, odpowiedni stopień palenia i precyzyjnie dobrane proporcje różnych odmian kawy gwarantują uzyskanie napoju o doskonałym smaku i aromacie, oczywiście z charakterystyczną cremą na powierzchni!
[product id="529, 571, 528, 501"]
Niezależnie od tego, czy kochasz klasyczne espresso, czy któryś z jego wariantów, pamiętaj o tym, że podstawą doskonałej kawy jest zawsze jakość ziaren! Wybierając mieszanki kaw espresso od ASTRA, zyskasz 100% gwarancję tego, że Twoja „mała czarna” będzie spełniać prawdziwe włoskie standardy. Z naszymi kawami możesz cieszyć się profesjonalnie przygotowanym espresso w zaciszu własnego domu lub biura.