Blog

Rodzaje kaw ziarnistych – jak wybrać najlepszą kawę?

Rodzaje kaw ziarnistych – jak wybrać najlepszą kawę?

Podstawą najlepszej kawy są świeżo mielone ziarna. To od nich zależy, jaki smak będzie miała kawa, dlatego wybór ich nie może być przypadkowy.

Wybranie kawy, która będzie zachwycała swoim smakiem oraz aromatem i będzie wręcz idealna to często bardzo długi proces. Jednak dzięki temu każdy ma możliwość zapoznania się z różnymi rodzajami kawy i sprawdzić, który z nich jest najbardziej odpowiedni.

Picie kawy to dla wielu osób pewien rytuał, podczas którego się relaksują, delektując się wyjątkowym aromatem i smakiem kawy.

Jakie rodzaje kaw ziarnistych można wyróżnić i które będą najlepszym wyborem? Na to pytanie znajdziesz odpowiedź w poniższym artykule. Zatem, jeśli szukasz kawy, która spełni Twoje oczekiwania to sprawdź, czym wyróżnia się każdy z jej gatunków.

Uprawa kawy

Przed wyborem gatunku kawy, warto zapoznać się tym, jak uprawiana jest kawa ziarnista. Ziarno kawy to nic innego, jak pestka owocu kawowca, czyli drzewa, które rośnie na wysokość około 2 metrów.

Kawowiec najlepiej rośnie w klimacie subtropikalnym, który charakteryzuje się przede wszystkim dużą wilgotnością oraz wysokimi temperaturami. Uprawa kawy to bardzo trudny, a także długi proces, jednak jego efekty są zachwycające.

Najpopularniejsze gatunki kawy ziarnistej

Aromat, moc czy smak to elementy, które zależą nie tylko od sposobu przygotowania kawy, ale także od jego rodzaju. Dlatego przed wyborem ziaren warto dowiedzieć się czym charakteryzuje się każdy ich rodzaj. Na świecie istnieje mnóstwo różnych rodzajów ziaren, ale to dwa z nich są najbardziej popularne – mowa tutaj o ziarnach Arabica oraz Robusta.

  1. Arabica

To z pewnością najpopularniejszy rodzaj kawy ziarnistej. Produkcja ziaren Arabiki zajmuje aż 70% rynku kawowego. Arabica charakteryzuje się intensywnym aromatem oraz delikatnym smakiem. Arabica z niektórych zakątków świata charakteryzuje się nutami czekoladowymi lub korzennymi. Ten rodzaj kawy zawiera od 1-1,7% kofeiny.

Ziarna Arabici charakteryzują się płaskim, nieco podłużnym kształtem oraz zielonkawym kolorem.

Co ciekawe, Arabica rośnie na plantacjach powyżej 1000 m n.p.m. i jest wymagająca w uprawie.

  1. Robusta

Ziarna Robusty najczęściej pochodzą z rejonów centralnej oraz zachodniej Afryki oraz południowej Azji. Robusta charakteryzuje się wyższą zawartością kofeiny niż Arabica. W ziarnach robusty można znaleźć od 2- 4% kofeiny. Ten rodzaj kawy ma intensywny smak z nutką goryczy.

Ziarna robusty charakteryzują się mniejszym, bardziej owalnym kształtem oraz bladozielonym kolorem.

Robusta jest znacznie łatwiejsza w uprawie niż Arabica. Dodatkowo Robusta gwarantuje gęstą warstwę cremy na powierzchni naparu.

Dobre kawy ziarniste, czyli jakie?

Zapach świeżo zmielonej kawy o poranku, to dla wielu osób zapowiedź udanego dnia. Zatem kawa ziarnista powinna być dobrana przede wszystkim do własnych preferencji oraz upodobań. Kawa ma przede wszystkim smakować Tobie, ponieważ to Ty wiesz najlepiej co najbardziej lubisz. Wśród kawy ziarnistej można wyróżnić kawy, takie jak:

  • łagodna tradycyjna,
  • łagodna crema,
  • łagodna espresso.

Każdy z tych rodzajów możesz znaleźć w ofercie naszego sklepu i cieszyć się jej niezwykłym smakiem oraz zachwycającym aromatem.

[product id="479, 512, 548, 558"]

Co jeszcze ma wpływ na smak kawy?

Gatunek kawy to z pewnością jeden z najważniejszych elementów, który ma wpływ na jej smak. Jednak rodzaj to nie wszystko. Duże znaczenie ma także sposób mielenia kawy, jej przechowywanie czy parzenie.

  1. Mielenie kawy

Po znalezieniu odpowiednich ziaren kawy, należy również zwrócić uwagę na sposób jej mielenia. Najlepszym sposobem jest picie kawy ze świeżo zmielonych ziaren, ponieważ wtedy wydobywa się z nich niezwykły aromat oraz smak.

Do mielenia warto wykorzystać młynek z wielostopniową regulacją mielenia, dzięki temu możliwe jest uzyskanie właściwego stopnia zmielenia kawy. Dodatkowo kawy nie można mielić zbyt długo, aby nie spowodować przegrzania ziaren, ponieważ może to sprawić, że będą gorzkie.

  1. Przechowywanie kawy

To bardzo ważny element, który ma wpływ na smak kawy. Przede wszystkim kawę należy przechowywać w szczelnie zamkniętych opakowaniach, z dala od wilgoci, światła czy źródeł ciepła.

Dodatkowo kawa nie powinna być przechowywana zbyt długo, aby nie straciła swojego aromatu. W przechowywaniu kawy istotne jest również to, aby nie umieszczać jej w lodówce. Przede wszystkim dlatego, że straci ona swój aromat oraz smak, a także może przesiąknąć zapachem innych produktów.

  1. Parzenie kawy

Ostatnim, ale równie ważnym elementem, wpływającym na smak kawy jest sposób jej parzenia. Kawę mieloną można przygotować na wiele sposobów. Zalewając ją bezpośrednio gorącą wodą, parząc w kawiarce czy w ekspresie przelewowym, ciśnieniowym oraz tłokowym. Przed parzeniem kawy warto zadbać o to, aby woda była przefiltrowana oraz nie była wrząca.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium