Blog

Jaka kawa do ekspresu? Poradnik wyboru ziaren

Jaka kawa do ekspresu? Poradnik wyboru ziaren

Wybór ziaren kawy do ekspresu może wydawać się zadaniem przyprawiającym o zawrót głowy, zwłaszcza dla początkujących kawoszy. Na rynku dostępnych jest setki rodzajów, różniących się pochodzeniem, stopniem palenia czy kompozycją mieszanki. Jakie cechy ziaren warto brać zatem pod uwagę, by uzyskać najlepsze rezultaty podczas parzenia w ekspresie ciśnieniowym?

Dopasowanie ziaren kawy do ekspresu

Ekspresy ciśnieniowe zazwyczaj lepiej radzą sobie ze średnio palonymi ziarnami, które nie są zbyt oleiste. W przypadku ekspresów kolbowych możemy eksperymentować z ciemniejszym paleniem ziaren, a także z bardziej wyrazistymi ich mieszankami. Należy też zwrócić uwagę na instrukcję obsługi ekspresu – niektóre modele mogą mieć specyficzne wymagania co do rodzaju używanych ziaren przy paleniu. 

Jakie ziarna kawy do ekspresu ciśnieniowego?

Ekspresy ciśnieniowe wymagają szczególnej uwagi przy wyborze ziaren. Zwykle rekomendowane są ziarna poddane średniemu lub intensywnemu paleniu. Do przygotowania klasycznego espresso polecane są mieszanki zawierające około 80% Arabiki, uzupełnione Robustą dla uzyskania pełniejszego body, kremowej pianki i większej ilości kofeiny. 

Ponadto ziarna powinny być odpowiednio twarde, co zapewni równomierne mielenie. Unikajmy ziaren zbyt jasno palonych, które mogą dać kwaśne i wodniste espresso. Warto zwrócić również uwagę na mieszanki specjalnie skomponowane pod espresso – często oznaczone jako „special blend”, „espresso blend” lub „crema blend”. Są to wyselekcjonowane kawy z ziarnami palonymi z myślą o parzeniu pod wysokim ciśnieniem! 

[product id="529, 571, 528, 362"]

 

Znaczenie jakości ziaren kaw do ekspresu 

Pamiętaj, że nawet drogi ekspres ciśnieniowy nie zapewni Ci parzenie dobrej klasy kawy ze słabej jakości ziaren. Świeżo palona kawa z upraw stanowi zatem podstawę wyśmienitego espresso. Ciekawostką jest to, że wysokiej jakości ziarna charakteryzują się intensywnym aromatem już w formie surowej. Po zmieleniu uwalniają pełnię swoich właściwości, a podczas parzenia tworzą charakterystyczną kremową piankę – wspomnianą już przez nas cremę. Na co według nas powinno się zwrócić uwagę przy poszukiwaniu najlepszej kawy do ekspresu.  

Jaki gatunek kawy do ekspresu? – Arabica czy Robusta 

Większość dostępnych na rynku kaw to mieszanki dwóch podstawowych gatunków: Arabiki i Robusty. Kawa Arabika, rosnąca w górskich regionach, wyróżnia się subtelnym i wielowymiarowym profilem swoich smaków. W filiżance można odkryć eleganckie nuty przypominające ekstrakty kwiatowe, nuty owocowe oraz czekoladę. Choć poziom kofeiny jest w niej niższy, wyróżnia się większą koncentracją substancji odpowiedzialnych za aromat. Robusta natomiast ma bardziej wyrazisty smak z większą zawartością kofeiny – tworzy również gęstą cremę. Do ekspresu ciśnieniowego najlepiej sprawdzą się mieszanki zawierające 80-100% Arabiki, uzupełnione Robustą dla wzmocnienia intensywności i cremy. 

Idealne wypalenie kawy do ekspresu– jak wybrać odpowiednie ziarna?

W przypadku przygotowywania espresso warto sięgnąć po ziarna o średnim lub intensywnym stopniu wypalenia. Jaśniejsze palenie eksponuje kwaskowatość i owocowe nuty, ale może skutkować zbyt wodnistym smakiem w espresso. Ciemne palenie rozwija głębokie, czekoladowe i orzechowe aromaty, redukując jednocześnie kwaskowatość. Należy jednak uważać na zbyt mocno wypalone ziarna, które mogą mieć nieprzyjemny, przypalony smak. 

Świeżość ziaren to podstawa! Postaw na sprawdzonych dostawców 

Najlepszy okres na spożycie kawy to zwykle do kilkunastu tygodni od wypalenia. Ten orientacyjny czas pozwala ziarnom utrzymać maksymalną intensywność zapachu oraz wszystkie walory smakowe. Warto zwrócić uwagę na opakowania – powinny być idealnie szczelne, chroniąc ziarna przed dostępem tlenu. Wtedy czas od palenia może być znacznie wydłużony bez ryzyka utraty jakości ziaren. 

Geografia smaku, czyli kawy świata w różnych odsłonach 

Czy wiesz, że pochodzenie ziaren, a w szczególności wysokość położenia plantacji nad poziomem morza, ma duży wpływ na profil smakowy kawy. Kawy pochodzące z południowoamerykańskich plantacji, zwłaszcza brazylijskich i kolumbijskich, oferują harmonijny profil smakowy, w którym wyczuwalne są akcenty orzechów i czekolady. Kawy afrykańskie, zwłaszcza z Etiopii i Kenii, wyróżniają się „kwiatowym” aromatem i owocową kwaskowatością. Ziarna azjatyckie, na przykład z Indonezji, oferują głęboki, smak z nutami ostrych przypraw. My szczególnie polecamy nasz wyjątkowy produkt: Astra Kawa BRAZYLIA ziarnista 250g

 

Sprawdź również: 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium