Blog

Jaką kawę wybierać do ekspresów kolbowych?

Jaką kawę wybierać do ekspresów kolbowych?

Kawa to napój, który gości niemal w każdym domu. Obecnie dzięki alternatywnym sposobom parzenia kawy możemy uzyskać aromatyczny, wysokiej jakości napój bez wychodzenia z domu. Jednym ze sposobów jest przygotowanie tego aromatycznego napoju w ekspresie kolbowym, który cieszy się bardzo dużym zainteresowaniem.

Ekspresy kolbowe pozwalają na przygotowanie kawy bardzo podobnej do tej podawanej w kawiarniach. Dlatego jest to doskonała opcja dla koneserów kawy. Jednak, aby efekt był naprawdę zadowalający, to należy wybrać odpowiedni rodzaj kawy oraz prawidłowo ją przygotować.

Zatem, jak wybrać najlepsze ziarna, aby smak kawy zachwycał gości?

Specyfika ekspresu kolbowego

Ekspres kolbowy to jeden z najczęściej wybieranych sprzętów do przygotowywania kawy. Wybierają go nie tylko amatorzy – miłośnicy kawy, ale również profesjonalni bariści.

Ten rodzaj ekspresu charakteryzuje się tym, że woda o odpowiedniej temperaturze dozowana jest pod ciśnieniem do pojemnika, w którym znajduje się zmielona kawa. Swoją nazwę ekspres zawdzięcza specjalnej kolbie, w której umieszcza się zmielone ziarna kawy. Budowa ekspresu kolbowego przypomina tradycyjne urządzenia do przygotowania kawy. Ekspres kolbowy zapewnia swobodę eksperymentowania z przygotowywania kawy. 

Kawa – sklep internetowy, który prowadzimy, oferuje szeroki wybór różnorodnych kaw dostosowanych do preferencji użytkowników. Nie wiesz, jak wybrać odpowiednią kawę? Poniżej podpowiadamy, na co zwrócić szczególną uwagę. 

Na co zwrócić uwagę podczas wyboru kawy do ekspresu kolbowego?

Decydując się na zakup kawy do ekspresu kolbowego, należy pamiętać o tym, że nie zawsze ma on wbudowany młynek, dlatego ekspres ten może wymagać użycia kawy, która jest już zmielona.

  • Rodzaj kawy

Najlepszą kawą do ekspresu kolbowego jest kawa ziarnista, która jest mielona bezpośrednio przed parzeniem. Takie działanie zapewnia znakomity aromat oraz jej wyjątkowy kawy.

  • Stopień palenia

Bardzo istotnym elementem, który wpływa na jakość kawy przygotowywanej w ekspresie kolbowym, ma stopień palenia ziaren. Wyróżniamy 3 główne stopnie palenia kawy jasno palone, średnio palone oraz ciemno palone. Jasno palone ziarna są najlepszym wyborem do kawy białej. Średnio palone mogą być wykorzystywane do różnego rodzaju kaw, natomiast mocno palone są doskonałe do przygotowania espresso.

  • Gatunek

To kolejny bardzo istotny element, na który należy zwrócić uwagę podczas wyboru kawy do ekspresu kolbowego. To właśnie gatunek ma bezpośredni wpływ na jej smak oraz aromat.

  • Pochodzenie ziaren

Wybierając kawę do domu, warto zwrócić uwagę nie tylko na jej odmianę, ale również na to, skąd pochodzi. W naszej ofercie można znaleźć kawy pochodzące z różnych zakątków świata. Z pewnością warto zdecydować się na kawę pochodzącą z Meksyku, Kuby, Tanzanii czy Nowej Gwinei.

Szukasz sprawdzonej kawy do ekspresu kolbowego, która zachwyci Cię swoim wyjątkowym smakiem oraz aromatem? Wyjątkowa, wyrazista kawa – sklep internetowy Astra – to właśnie tutaj znajdziesz wszystko to, czego potrzebujesz.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium